Συμμετοχή του σχολείου μας στο έργο Εrasmus+Inspire, μέρος ΙI

Γράφει η Σηφάκη Αγγελική,

20230510_112505Το παρόν άρθρο αποτελεί το δεύτερο μέρος της συμμετοχής του σχολείου μας στο έργο Erasmus+inspire με τίτλο «Ενσωμάτωση αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση και στο επιχειρείν». Στο πρώτο μέρος οι μαθητές από τους Τομείς Υγείας και Πρόνοιας και Διοίκησης και Οικονομίας συμμετείχαν σε ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με το έργο Erasmus + INSPIRE στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων μαθαίνοντας τον τρόπο σχεδίασης μιας σχολικής αθλητικής εκδήλωσης από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε Χανίων.

Στο δεύτερο μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΠΑ.Λ. Καντάνου συμμετείχαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το σχολείο μας σε συνεργασία με το γραφείο Φυσικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε Χανίων με τίτλο «Συζήτηση για τον Σχολικό Τουρισμό».

Η ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές προπονητές και αθλητές και ανέπτυξαν θέματα όπως είναι η έννοια του αθλητισμού, οι εναλλακτικοί τρόποι άθλησης, οι βία και η διαχείρισή της μέσα από τον αθλητισμό και ο αθλητικός Τουρισμός.

Πιο συγκεκριμένα:

20230510_113157Ο κος. Πηγουνάκης Μανώλης, Πρόεδρος Προπονητών Ποδοσφαίρου Νομού Χανίων, αναφέρθηκε στην έννοια του αθλητισμού αναφέροντας πως ο αθλητισμός είναι σωματική και πνευματική άσκηση. Αποτελεί γνωριμία με τον εαυτό μας. Μέσω το αθλητισμού ανακαλύπτουμε τα όριά μας και ορίζουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Συμμετέχουμε και κοινωνικοποιούμαστε, βελτιώνουμε την αυτοπεποίθησή μας και αποκτούμε αυτογνωσία μέσα βρίσκοντας τη χαρά και την ευχαρίστηση μέσα από μια αθλητική δράση.

Ο κος. Μαραγκουδάκης Αναστάσιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Γραφείο Φυσικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε. Χανίων αναφέρθηκε σε τέσσερις  τρόπους εναλλακτικού τουρισμού που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην περιοχή Καντάνου – Σελίνου φέρνοντας πιο κοντά όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες με τα αθλητικά δρώμενα. Ο αθλητισμός σημαίνει κάτι που μας προσφέρει κίνηση, είμαστε στη φύση, ικανοποιούμε την ύπαρξή μας, γυμναζόμαστε και εκκρίνουμε ορμόνες χαράς και ευεξίας.

20230510_113802Ο πρώτος τρόπος εναλλακτικού αθλητισμού αποτελεί το crossfit και η καλλισθενική γυμναστική. Οι δύο αυτές μορφές εναλλακτικού αθλητισμού απευθύνονται σε όλους και μας θυμίζουν πως για να έχουμε ένα γυμνασμένο σώμα δεν χρειάζονται όργανα. Τις συναντάμε συχνά σε υπαίθρια πάρκα και παραλίες. Άνδρες και γυναίκες με καλογυμνασμένα σώματα, που εκτελούν εντυπωσιακές ασκήσεις. Κατακόρυφα στο ένα χέρι, ανθρώπινες πυραμίδες, σώματα που σαν να αιωρούνται οριζόντια πάνω από το έδαφος, υπερνικώντας τη βαρύτητα με μόνη στήριξη έναν στύλο.
Ο δεύτερος τρόπος εναλλακτικού αθλητισμού αφορά την ορεινή ποδηλασία. Αυτού του είδους η άθληση απαιτεί αντοχή, σωματική δύναμη και ισορροπία, μπορεί να γίνει οπουδήποτε στο βουνό με μικρό κόστος και εξοπλισμό. Η περιοχή της Καντάνου διαθέτει χώρους όπου θα μπορούσαν να γίνουν πίστες ορεινής ποδηλασίας (bike parks).
20230510_113906Ο τρίτος τρόπος αφορά Orienteering. Ένα φιλοδασικό άθλημα αγωνιστικού προσανατολισμού.  Σε αυτό το άθλημα υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένοι και λεπτομερείς χάρτες μέσα στους οποίους προβάλλονται σταθμοί ελέγχου σε όμορφες γεωγραφικές περιοχές, δάσους και βοσκοτόπων. Ο κάθε αθλητής προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα  προσανατολισμού με πυξίδα και διατήρηση γρήγορου tempo. Όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να διαλέξουν μία διαδρομή που να ταιριάζει στις ικανότητες και στην εμπειρία τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάθετε στην Ελληνική κοινότητα Orienteering. Ο τέταρτος τρόπος εναλλακτικού τουρισμού αφορούσε το διαδικτυακό παιχνίδι »Geocoaching». Σε αυτό το παιχνίδι υπάρχουν κρύπτες (δοχεια) κρυμμένες σε διάφορα μέρη όπου μπορείς να αφήσεις κάτι και να το αναζητήσει κάποιος άλλος ο οποίος θα πάρει κάτι από την κρύπτη και θα αφήσει αυτός κάτι για να το βρει κάποιος άλλος και πάει λέγοντας… Παίζεται ως Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού και λέγεται ότι δημιουργήθηκε ως ανάγκη για να προτείνουν οι τουρίστες μεταξύ τους  τόπους επίσκεψης. Μπορεί να το παίξει ο καθένας. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να μάθετε στην Ελληνική κοινότητα Geocoaching.

20230510_120636Έπειτα μίλησε ο κος. κος. Πρόκος Ευάγγελος, Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών σχετικά με τη βία στον αθλητισμό και την διαχείρισή της. Βία θεωρείται κάθε μορφή εξουσίας. Κυρίαρχο στοιχείο της είναι η επιθετικότητα. Βία είναι συμπεριφορά και η αλλαγή είναι πολύ δύσκολη. Έχει ως αιτίες την χειραγώγηση, τα αντίποινα, και αποτελεί μέσο έκφρασης θυμού. Οι συνέπειές της μπορεί να είναι ο φόβος, η στέρηση ελευθερίας, οι τραυματισμοί, και η αλλαγή της σωματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του ατόμου. Για την αντιμετώπισή της απαιτείται συλλογική προσπάθεια και διάλογος καθώς είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που μας αφορά όλους.

20230510_124828Τελευταίος ομιλητής ήταν ο κος κος. Μπομπολάκης Χαρίτος, Καθηγητής Πληροφορίκης, ΠΕ86 ο οποίος μας μίλησε για τον Αθλητικό Τουρισμό. Αυτού του είδους ο αθλητισμός αποτελεί εναλλακτική μορφή τουρισμού και περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η ορειβασία, το κολύμπι, το περπάτημα, η ανάβαση κ.ά. Τα τελευταία χρόνια όλοι και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν είτε για να λάβουμε μέρος σε αθλητικές οργανώσεις είτε για να συμμετέχουν σε αυτές.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά τον κάθε ομιλητή για τις εξαιρετικές τους παρουσιάσεις και θεωρούμε ότι παρόμοιες δράσεις πρέπει να καθιερωθούν και να γίνονται κάθε χρόνο στην περιοχή με σκοπό την ευαισθητοποίηση τόσο των κατοίκων όσο και των παιδιών καθώς η Κάντανος είναι ένας τόπος όπου προσφέρονται πολλές επιχειρηματικές αθλητικές ευκαιρίες και αρκεί η θέληση και η καλή διάθεση από όλους για να πραγματοποιηθούν.

20230510_130859

 

Σχολιάστε

Top