Συμμετοχή του σχολείου μας στο έργο Εrasmus+Inspire, μέρος Ι

Γράφει η Σηφάκη Αγγελική,

335964081_734198671703010_3905391841362056494_nΤο παρόν άρθρο αποτελεί το πρώτο μέρος από τα τρία σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου μας στο έργο Erasmus+ Inspire με τίτλο ««Ενσωμάτωση αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση και στο επιχειρείν».

Στο πρώτο μέρος οι μαθητές από τους Τομείς Υγείας και Πρόνοιας και Διοίκησης και Οικονομίας συμμετείχαν σε ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με το έργο Erasmus + INSPIRE. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το γραφείο Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Παρασκευή, 17.03 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε υλικό που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του έργου INSPIRE και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εργαστήριο σχεδίασης σχολικής αθλητικής εκδήλωσης από το Γραφείο Φυσικής Αγωγής. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες και κατάρτισαν σχέδια για αθλητικές εκδηλώσεις που πρότειναν να διοργανώσουν στο σχολείο τους ή σε συνεργασία με άλλα σχολεία ( μία εκδήλωση ανά σχολείο ή ομάδα σχολείων).

Όπως αναφέρει η Υπεύθυνη του Γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Δ..Δ.Ε. Χανίων «Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των σχολείων του έργου Erasmus+ INSPIRE που οργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων στις 17 Μαρτίου 2023 και συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από Γυμνάσιο Βουκολιών, το Γυμνάσιο Καντάνου, το Μουσικό Σχολείο Χανίων, το  ΕΠΑΛ Καντάνου, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά, και το ΓΕΛ Αλικιανού.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι στόχοι και τα πρώτα αποτελέσματα του έργου Erasmus+ INSPIRE που έχει ως αντικείμενο την ανάδειξη της σχέσης του αθλητισμού με την ικανότητα του επιχειρείν, που ορίζεται ως η ικανότητα μετατροπής των ιδεών σε πράξη παράγοντας αξία για το κοινωνικό σύνολο. Με αυτή την έννοια η ικανότητα να «επιχειρούμε» συνδέεται με την ικανότητα του ενεργού πολίτη και το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και είναι  ιδιαίτερα σημαντική για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη αλλά και τη συλλογική ευημερία.

Μέσα από αληθινές ιστορίες παρουσιάστηκε η δυναμική σχέση του αθλητισμού με το επιχειρηματικό πνεύμα και την πορεία προς τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.  Η παρουσίαση αυτή συμπληρώθηκε με εργαστήριο που είχε ως στόχο την ενθάρρυνση της πρωτοτυπίας και τη δημιουργικότητας.

Ακολούθησε εργαστήριο σχεδίασης μιας σχολικής αθλητικής δράσης. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες με στόχο τη διαμόρφωση μιας επιχειρηματικής ιδέας στο πεδίο του αθλητισμού και της αναψυχής, που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά.  Μέσα από συμμετοχή τους στο εργαστήριο εξοικειώθηκαν με τα στάδια γέννησης, επεξεργασίας, αξιολόγησης και παρουσίασης μιας επιχειρηματικής ιδέας.

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια, ενώ στόχος των ομάδων είναι να κάνουν τις ιδέες τους πράξη και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής στη δεύτερη συνάντηση των σχολείων του INSPIRE που θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά το Μάιο του 2023.»

336760930_883154392963400_3314869089971065896_nΜετά τη συνάντηση των σχολείων του INSPIRE θα ακολουθήσει διοργάνωση σχολικής αθλητικής εκδήλωσης. Κατά τη δράση θα γίνει ολοκλήρωση της σχεδίασης της επιχειρηματικής δράσης. Υλοποίηση. Καταγραφή της εμπειρίας. Αξιολόγηση. Οι μαθητές θα έχουν ενεργό ρόλο στη σχεδίαση, την οργάνωση και την αξιολόγηση της δράσης. Οι μαθητές θα δοκιμάσουν στην πράξει ότι έχουν μάθει. Μέσω της βιωματικής μάθησης, θα καλλιεργηθούν οι οργανωτικές, διοικητικές και ηγετικές δεξιότητες των μαθητών, καθώς και οι δεξιότητες στον αθλητισμό.

Στην 12 Μαΐου θα γίνει ημερίδα του έργου INSPIRE στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων όπου θα παρουσιαστούν οι εργασίες των συνεργαζόμενων Σχολείων.

Περισσότερες πληροφορίες
Ιστότοπος: https://blogs.sch.gr/europrogchan/
Fb: https://www.facebook.com/groups/europrog.chania



Λήψη αρχείου

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:

Σχολιάστε

Top