Πώς επηρεάζει ο ρατσισμός την κοινωνία

Γράφουν οι μαθήτριες της Γ τάξης Γυμνασίου, Δημητρίου Γεωργία, Μαργαρίτη Κατερίνα και Μάρτου Στεργία 

ratsismosΡατσισμός είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους.  Σύμφωνα με την αντίληψη του ρατσισμού οι άνθρωποι διακρίνονται   από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό  κτλ.

Οι συνέπειες του ρατσισμού ως κοινωνικού φαινομένου είναι πολλές. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε κάποιες από αυτές,  όπως:

Α) Οικονομική εκμετάλλευση ατόμων και λαών. Tο άτομο που τον υφίσταται αποδέχεται τη μοίρα του, ενώ  καταργεί την όποια ικανότητα  κριτικής σκέψης στο άτομο που διακρίνεται από ρατσιστική συμπεριφορά.

Β ) Πνευματική ανελευθερία, όπου καταργείται  η δημοκρατία και οι θεσμοί της, κυριαρχεί η αδικία, η  αναξιοκρατία, και η  περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γ) Περιθωριοποιούνται άτομα και ομάδες. Παρεμποδίζεται η συμμετοχή τους στην κοινωνία και η εξέλιξή τους.

Δ) Στερεί από τους λαούς, θύματα του ρατσισμού, την ευκαιρία να αναπτύξουν πολιτισμό στη χώρα διαμονής τους. Κυριαρχεί ο φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους και δημιουργείται κοινωνική ανασφάλεια.

Ε) Κόστος σε ανθρώπινες ζωές, διότι πολλές φορές η οργή και ο θυμός που ξεσπά πάνω στα θύματα του ρατσισμού είναι τόσος σε έκταση που μπορεί να τους κοστίσει και την  ίδια τους τη ζωή.

Κλείνοντας ο ρατσισμός θεωρείται θεμελιώδης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα άτομα που υφίστανται τις συνέπειες του ρατσισμού ουσιαστικά δέχονται πλήγματα σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και καθημερινότητας. Ιδέες όπως ισότητα, ισονομία, αυτοδιάθεση, ανεξιθρησκία οφείλουν να προασπίζονται από όλους μας και να αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό κάθε κοινωνίας.

Σχολιάστε

Top