Σύγχρονες εξαρτήσεις

Γράφουν οι Μελίνα Χρυσάφη και Κατερίνα  Κυροπούλου , μαθήτριες της Γ΄τάξης 

   Εξάρτηση είναι η χρήση μιας ουσίας σε μεγάλο βαθμό. Κάποιος είναι εξαρτημένος, όταν αδυνατεί να αντισταθεί σε μια ουσία κι έχει αίσθημα στέρησης ,όταν δεν την έχει. Οι εξαρτήσεις στην εφηβεία είναι συχνές. Η συνηθέστερη εξάρτηση είναι ο υπέρ-καταναλωτισμός . Αυτή η εξάρτηση είναι κυρίως γυναικεία. Η υπερβολική αγορά υλικών αγαθών που δεν είναι απαραίτητα, μπορεί να έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες για το άτομο και την οικογένεια του. Ωστόσο οι περισσότεροι βλέπουν τον υπέρ-καταναλωτισμό ως έναν τρόπο να διώξουν το άγχος και να ξεφύγουν από την δύσκολη καθημερινότητα. Ακόμη μια εξάρτηση είναι η λεγόμενη εξάρτηση οθόνης. Η πολύωρη παρακολούθηση της τηλεόρασης, του υπολογιστή καθώς και του διαδικτύου μπορεί να είναι ένας ακόμη τρόπος μείωσης του άγχους και μια προσπάθεια αποφυγής των προβλημάτων που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Κυρίως οι νέοι ασχολούνται πολλές ώρες με το κινητό τους. Τις περισσότερες φορές είναι στο διαδίκτυο.. Μπαίνουν καθημερινά στα social media και φροντίζουν να ¨ποστάρουν¨ κάθε κίνηση τους.

   Σχετική εικόναΠολλοί άνθρωποι με τη χρήση διαφόρων ουσιών πιστεύουν ότι δίνεται  λύση στα προβλήματά τους. Έτσι δημιουργείται άλλη μια εξάρτηση, η εξάρτηση από ουσίες (ναρκωτικά, τσιγάρο, ποτά). Όμως προσπαθώντας να αποφύγουμε μια δυσκολία με αυτό τον τρόπο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργούμε καινούρια προβλήματα χωρίς να φτάνουμε στην επίλυση τους. Βέβαια, υπάρχουν και μικρότερες, αλλά το ίδιο σημαντικές μορφές εξάρτησης ,όπως οι διαταραχές στην πρόσληψη τροφών, που είναι αποτέλεσμα εμμονής με την εμφάνιση του σώματος , ο εύκολος πλουτισμός και τα τυχερά παιχνίδια ,όπου ο άνθρωπος παραμελεί  την εργασία του . Πως όμως δημιουργούνται οι εξαρτήσεις; Από την στιγμή που το ένα ισχυρότερο μέρος του εαυτού μας επιβάλλει την εξουσία του στο άλλο  αδύναμο, αρχίζει ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης.

   Το άτομο καθοδηγείται μόνο  από τις επιθυμίες του και όχι από τη λογική του. Όταν αυτές οι επιθυμίες εκπληρωθούν και επαναληφθούν γίνονται συνήθειες και πλέον μηχανική συμπεριφορά που δεν μπορεί να διακοπεί. Έτσι το άτομο έχει αισθήματα ενοχής για την αδυναμία του να θέσει υπό έλεγχο τις επιθυμίες και τις συνήθειες. Ο άνθρωπος βρίσκεται σε ένα δίλημμα: επιθυμία και φόβος. Από την μια η επιθυμία για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς και από την άλλη ο διαρκής φόβος για την επανάληψή της. Ο εξαρτημένος άνθρωπος βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Όμως υπάρχουν θεραπείες για τις διάφορες εξαρτήσεις. Με την ψυχολογική υποστήριξη συγγενών και φίλων και, εάν είναι απαραίτητο, με τη βοήθεια ειδικού μπορεί να ξεπεραστεί η οποιαδήποτε εξάρτηση. Πιστεύουμε πως ,εάν υπάρχει καλή θέληση, υπομονή και επιμονή από το ίδιο το άτομο ,αλλά και από τους γύρω του, μπορούν να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι εξαρτήσεις, αλλά και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα προκύπτει.

Σχολιάστε

Top