100 χρόνια disney

2_2

Γράφει ο Παπαϊωάννου Ευτύχιος, Β2

  • Η Walt Disney Company έκλεισε τα 100 χρόνια λειτουργίας της στις 16 Οκτωβρίου του 2023.
  • Πριν από εκατό χρόνια το στούντιο κινουμένων σχεδίων των αδελφών Ντίσνεϊ άνοιξε τις πόρτες του στο πίσω μέρος ενός κτηματομεσιτικού γραφείου στην περιοχή Los Feliz του Λος Άντζελες. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ είχε έρθει στο Χόλιγουντ εκείνο το καλοκαίρι μετά την πτώχευση της πρώτης του επιχείρησης, της Laugh-O-gram Films, στο Κάνσας Σίτι. Εντάχθηκε στο πλευρό του μεγαλύτερου αδελφού του, Ρόι, ο οποίος ζούσε ήδη στην Καλιφόρνια και ήταν πρόθυμος να ρισκάρει 250 δολάρια για τα όνειρα του μικρού αδελφού του.

Στις 16 Οκτωβρίου 1923 οι δυο τους υπέγραψαν μια συμφωνία για την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους με έναν διανομέα της Νέας Υόρκης. Το μαγαζί μετονομάστηκε σε Walt Disney Studio τρία χρόνια αργότερα, μετά από προτροπή του Ρόι.

Κατά τον τελευταίο αιώνα η επιρροή της Disney στην ψυχαγωγία και την ποπ κουλτούρα –όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως– υπήρξε βαθιά. Η εταιρεία διαμόρφωσε την ίδια τη φύση της ψυχαγωγίας μέσω των ταινιών της, των θεματικών πάρκων που έγιναν προορισμοί διακοπών, του στρατηγικού merchandising και των τηλεοπτικών δικτύων.

  • Τα πρώτα κινούμενα σχέδια της Disney αποτελούν αληθινά μνημεία της κινηματογραφικής ιστορίας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές τις αξέχαστες ταινίες:

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών (1994): Η συγκινητική ιστορία του Σίμπα και του ταξιδιού του προς την ενηλικίωση, που αντιπροσωπεύει την απελευθέρωση από τους περιορισμούς και την αναζήτηση της ταυτότητας .

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (1991): Η ιστορία της Μπελ και του Τέρατος που μας διδάσκει την αποδοχή, την ανθρωπιά και τη δύναμη της αγάπης.

  • Η πρώτη μεγάλη ανακάλυψη στον τομέα των ταινιών κινουμένων σχεδίων ήρθε με το “Snow White and the Seven Dwarfs” (Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι). Ο Walt Disney ξεκίνησε να γυρίζει την πρώτη του ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους το 1934. Αυτή η ταινία αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο βήμα για την Disney στον χώρο των κινουμένων σχεδίων και άνοιξε τον δρόμο για πολλές ακόμη αξέχαστες ταινίες που ακολούθησαν.
  • Η Walt Disney Company έχει συνολικά 5.300 τίτλους ταινιών στην κατοχή της.

Αυτό περιλαμβάνει:

4.900 τίτλους ταινιών με ζωντανή δράση (live-action)

400 τίτλους ταινιών κινουμένων σχεδίων (animated)

  • Η πιο δημοφιλής ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney είναι η “Ο Βασιλιάς των Λιονταριών” (The Lion King) από το 1994.

Πηγές του άρθρου από το www.lifo.gr και το www.athensvoice.gr

Σχολιάστε

Top