Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος

 

     Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος είναι πολιούχος της Μυτιλήνης, καθώς λύτρωσε την πόλη και το νησί από την πανώλη. Γεννήθηκε το 1774 στο Νεοχώριο του Βυζαντίου και έτσι του δόθηκε το προσωνύμιο Βυζάντιος. Οι γονείς του Αναστάσιος και Σμαραγδή ήταν θεοσεβούμενοι άνθρωποι και φρόντισαν για τη χριστιανική ανατροφή των παιδιών τους. Είχε δύο αδέρφια, ο ένας αδερφός του ήταν ο Γρηγόριος, ο οποίος έγινε επίσκοπος της Αδριανούπολης, και ο άλλος αδερφός του ήταν ο Αντώνιος.

     Ο Θεόδωρος από μικρός ήθελε να γίνει ζωγράφος. Γι’ αυτό μαθήτευσε κοντά σε ξακουστό χριστιανό ζωγράφο που εργαζόταν στο παλάτι του σουλτάνου Μαχμούτ στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, παρά την ευσεβή παιδεία του, αρνήθηκε τον Χριστό και ασπάστηκε το Ισλάμ για να απολαύσει έναν επιπόλαιο βίο. Έπειτα από τρία χρόνια τρομερή επιδημία σκόρπισε τον θάνατο σε πολλούς ανθρώπους του σουλτανικού περιβάλλοντος. Τότε, αφού επανήλθε στον εαυτό του και στον χριστιανισμό, έφυγε κρυφά από το παλάτι μεταμφιεσμένος. Ακολούθως, μετέβη με πλοίο στη Χίο. Από εκεί, αφού εξομολογήθηκε, μετέλαβε τα Άχραντα Μυστήρια και υπερνίκησε μεγάλους πειρασμούς, μετακινήθηκε στη Μυτιλήνη. Όταν έφτασε, δήλωσε την πίστη του στις μουσουλμανικές αρχές της πόλης και υπέστη φοβερά βασανιστήρια από τους Τούρκους. Μετά τον θάνατό του, ο άγιος Θεόδωρος κηδεύτηκε με ευλάβεια από τους χριστιανούς. Τρία χρόνια έπειτα από το μαρτυρικό τέλος του και την ταφή του, πραγματοποιήθηκε η εκταφή του κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι το ιερό λείψανο του παρέμενε αναλλοίωτο λαμβάνοντας το σημάδι της θείας Χάριτος.

     Ο Άγιος είναι ιδιαίτερα γνωστός για το θαύμα που έκανε στη Μυτιλήνη το 1832, όταν μία φοβερή θανατηφόρος αρρώστια, η πανώλη θέριζε τον πληθυσμό. Εκείνη την εποχή πολλοί άνθρωποι, για να σωθούν, αναγκάζονταν να φύγουν από την πόλη με προορισμό τους γύρω λόφους και τα βουνά. Ούτε οι γιατροί ούτε τα φάρμακα κατάφερναν κάποιο αποτέλεσμα. Τότε, την πρώτη εβδομάδα των Νηστειών φανερώθηκε ο Άγιος Θεόδωρος στον πρωτοσύγκελο Καλλίνικο και του είπε να μαζέψει όλους τους χριστιανούς στον Μητροπολιτικό ναό της πόλης για να τελέσουν ιερή αγρυπνία και να βγάλουν το ιερό λείψανο από την κρύπτη του ναού όπου το είχαν τοποθετήσει. Έτσι τελέστηκε ολονύκτια ιερή αγρυπνία από όλους τους χριστιανούς οι οποίοι με ελπίδα έτρεξαν και ζήτησαν τη βοήθεια του Αγίου. Ευλαβικά, μάλιστα, έβγαλαν το ιερό λείψανό του από τον ναό και πραγματοποίησαν λιτανεία γύρω από την εκκλησία. Από εκείνη τη στιγμή δεν πέθανε κανένας από την πανώλη, ούτε Τούρκος ούτε χριστιανός. Έτσι ονομάστηκε ο Άγιος Θεόδωρος πολιούχος, προστάτης της Μυτιλήνης και του νησιού. Έκτοτε το σεπτό λείψανό του τοποθετήθηκε σε εμφανές σημείο του Μητροπολιτικού ναού για να το προσκυνούν οι χριστιανοί.

Πηγή

https://www.dogma.gr/

Μαρία Δαγκλή ( μαθήτρια Γ΄ Γυμνασίου)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης