Ποιος είναι ο Άγιος Βασίλης;

 

    Η σημερινή μορφή του Αη Βασίλη έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» (Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο) που δημοσιεύτηκε το 1823. Το 1915 μία αμερικανική εταιρεία αναψυκτικών τον χρησιμοποίησε για να πουλήσει μεταλλικό νερό. Το 1931 η coca-cola παρουσίασε τον Αη Βασίλη με πρωτοχρονιάτικα δώρα τα προϊόντα της εταιρείας  και τα χρώματα εκείνης. Η χρήση του σε διαφημίσεις της coca-cola παγίωσε την εμφάνισή του με τα κόκκινα ρούχα.

    Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς είναι ο Μέγας Βασίλειος ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προσφορά στον συνάνθρωπο. Θεωρείται ο δημιουργός και ο εμπνευστής της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση ήταν ψηλόλιγνος με μαύρα μάτια και γένια. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 378 μ. Χ. Την 1η Ιανουαρίου του 379 έγινε η κηδεία του. Σύμφωνα με την παράδοση η ημέρα αυτή θεωρείται από τους χριστιανικούς λαούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στη νέα χρονιά. Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι παινέματα για το έργο του Αγίου Βασιλείου και ευχές για τον σπιτονοικοκύρη.

   Στη Δύση ο Σάντα Κλάους έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του. Οι βόρειοι λαοί έχουν προσθέσει στοιχεία των δικών τους παραδόσεων στον συγκεκριμένο Άγιο ∙ ταράνδους, έλκηθρο, μεγάλες μπότες κτλ. Αυτή η κουλτούρα τον συνοδεύει μέχρι σήμερα. Στα ελληνικά δεδομένα πέρασε στη δεκαετία του 1950-1960 κυρίως από Έλληνες μετανάστες.

Διαδικτυογραφία

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B9_%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82

https://lifeis.gr/people/poios-einai-pragmatika-o-agios-vasilis

Μαρία Δαγκλή ( μαθήτρια της Γ” Γυμνασίου)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης