25η Μαρτίου

     Η 25η Μαρτίου είναι εθνική και θρησκευτική γιορτή. Γιορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, καθώς την ημέρα αυτή η Παναγία έμαθε ότι θα γίνει μητέρα του Ιησού. Είναι όμως και εθνική γιορτή, γιατί ανήμερα της 25ης Μαρτίου έγινε η έναρξη της Επανάστασης των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού που διήρκησε 400 χρόνια. Η Επανάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την Ανεξαρτησία των Ελλήνων και την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

     Ο Αγώνας των Ελλήνων ξεκίνησε από την Αγία Λαύρα, στα Καλάβρυτα όπου ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης κηρύσσοντας την έναρξή της. Η ημέρα αυτή επιλέχτηκε, για να μη γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις των επαναστατών λόγω των θρησκευτικών εορτασμών. Ωστόσο,  νωρίτερα, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης προετοίμασε το έδαφος του Αγώνα στην περιοχή της Μολδοβλαχίας.  Στον ελλαδικό χώρο αρχικά επαναστάτησαν οι Έλληνες της Πελοποννήσου και σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Στερεοελλαδίτες και οι υπόδουλοι στις άλλες περιοχές. Αξίζει να ειπωθεί ότι οι επαναστατικές κινήσεις είχαν ξεκινήσει ανεπίσημα κατά τη σύσταση της Φιλικής Εταιρείας το 1814.

     Ο εορτασμός της Επανάστασης καθιερώθηκε την 25η Μαρτίου  1838 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα και συγκεκριμένα του υπουργού των Εκκλησιαστικών, Δημόσιας Εκπαίδευσης και Εσωτερικών Γεώργιου Γλαράκη. Ο πρώτος εορτασμός έγινε στις 25 Μαρτίου 1838 στον ναό της Αγίας Ειρήνης. Συμμετείχαν σ’ αυτόν ο Βασιλιάς Όθωνας, η βασίλισσα Αμαλία, πολιτικές – στρατιωτικές αρχές και πλήθος λαού.

     Κάθε χρόνο τη μέρα αυτή γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις σ’ όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο και σε μέρη που ζουν Έλληνες της Διασποράς. Στα σχολεία την προηγούμενη ημέρα γίνεται γιορτή. Η μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση λαμβάνει χώρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ πανηγυρικές δοξολογίες τελούνται σ’ όλους τους ναούς της χώρας. Η 25η Μαρτίου είναι επίσημη αργία και σ’ όλη την Ελλάδα κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία.

 

Πηγές

https://el.wikipedia.org/

https://www.sansimera.gr/

 

Μαρία Δαγκλή ( μαθήτρια της Γ΄   Γυμνασίου )

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης