Ο Άγιος Βαλεντίνος

     Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στη Μυτιλήνη βρέθηκαν το 1907. Προηγήθηκε ένα ταξίδι πολλών αιώνων που ξεκίνησε από το μαρτύριο του επί Κλαύδιου του Β’ στις 14 Φεβρουαρίου του 268 στη Ρώμη και την ταφή του μαζί με ένα φιαλίδιο με το αίμα του στην κατακόμβη της αγίας Πρισκίλλας. Αφού βασανίστηκε, εκτελέστηκε διά αποκεφαλισμού. Το 1815 ένας φύλακας των κατακομβών  ανακαλύπτει τον σκαλισμένο στο τοίχωμα των κατακομβών τάφο με τη μισοσβησμένη επιγραφή ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ. Τότε ο καρδινάλιος Ιούλιος ντι Σομάλια προβαίνει σε ανακομιδή των λειψάνων, τα οποία δωρίζονται στον ιερέα ευγενή Ιωάννη-Βαπτιστή στο βασιλικό παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού στη Σεβίλλη της Ισπανίας. Το πώς αυτά τα λείψανα συνοδευόμενα από έγγραφα έφτασαν στη Μυτιλήνη δεν είναι γνωστό. Προφανώς, μετά το θάνατο του Ιωάννου-Βαπτιστού, κληροδοτήθηκαν σε κάποιον από τους συγγενείς του που απόγονος του μετανάστευσε στη Μυτιλήνη, όπου τότε η καθολική κοινότητα είχε σημαντικά οικονομικά συμφέροντα.

      Από την τοποθέτηση των λειψάνων στον καθολικό ναό μέχρι το 1990 ακολουθεί μια περίοδος σιωπής. Τότε ο εφημέριος του καθολικού ναού της Μυτιλήνης,  Τορκουάτο Μορίνι σφράγισε τη Φραγκοκλησιά ελλείψει καθολικού ποιμνίου, πήρε τα λείψανα και αναχώρησε για την Αθήνα. Μέρος των λειψάνων τοποθετήθηκε στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων στην Αθήνα  και άλλο στάλθηκε στη Ρώμη. Τα τελευταία χρόνια με αφορμή την επισκευή του καθολικού ναού τα λείψανα επέστρεψαν στο χώρο όπου ανήκουν, στον καθολικό ναό της Θεοτόκου στην οδό Ερμού στη Μυτιλήνη.

      Ο άγιος είναι προστάτης των ερωτευμένων και της αγάπης. Λέγεται ότι κάποια μέρα, ενώ καλλιεργούσε τριαντάφυλλα στον κήπο του, άκουσε ένα ζευγάρι που μάλωνε. Τότε έκοψε ένα, τους το πρόσφερε και τους ευλόγησε. Οι νέοι το δέχτηκαν και ζήτησαν από τον άγιο να ευλογήσει τον γάμο τους. Γι’ αυτό αυτή την ημέρα, τη 14η Φεβρουαρίου τη γιορτάζουμε ως μέρα αγάπης και προσφέρουμε  λουλούδια σε αγαπημένα πρόσωπα.

Διαδικτυογραφία

https://www.thetoc.gr/

https://el.wikipedia.org/

 

 

Μαρία Δαγκλή ( μαθήτρια της  Γ΄     Γυμνασίου )

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης