Σε αποδέχομαι, όπως είσαι!

ΑΠΟ: kleitsogic - Ιουν• 02•19

Από τη στιγμή της σύλληψής του ο άνθρωπος μέσα στην κοιλιά της μητέρας του και μέχρι τη γέννησή του αποκτά διάφορα χαρακτηριστικά. Αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, κληρονομικούς και μη. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του εμφανίζονται ή και αναπτύσσονται και άλλα πολλά. Τα χαρακτηριστικά αυτά διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι, μπορεί να μοιάζουν εξωτερικά δυο άνθρωποι, όπως π.χ. δύο αδέρφια, αλλά η «ψυχή» τους να είναι τόσο διαφορετική. Διαφορές υπάρχουν εκτός από την εμφάνιση και λόγω θρησκείας, καταγωγής, ποιότητας ζωής, υλικού πλούτου… Ωστόσο, όλοι παραμένουν Άνθρωποι.

Ο κόσμος έχει μάθει να κρίνει αυτό που βλέπει χωρίς να έρχεται σε ουσιαστική επαφή με τον συνάνθρωπό του. Και αυτό, γιατί ανέπτυξε βαθιά μέσα του το αίσθημα της απαξίωσης του διαφορετικού. Δεν θέλει τους αλλόθρησκους, τους έγχρωμους, αυτούς που οι επιλογές τους δεν συμπίπτουν με τις δικές του. Τρέμει το διαφορετικό, χτίζοντας ένα περίβλημα γύρω από τον εαυτό του. Παραμένει στάσιμος στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Τι να φταίει όμως; Έχει αναρωτηθεί κανείς; Γνωρίζω άτομα που κρίνουν και σχολιάζουν πίσω από τον ωραίο τους καθρέφτη ή από τα λεφτά του μπαμπά τους ή ακόμα και από την ψεύτικη ανωτερότητα της μαμάς τους. «Δεν τον θέλω αυτόν…, Πώς είναι έτσι αυτός. Φανταστείτε, όμως, έναν κόσμο με μόνο ένα τραγούδι, έναν μόνο πολιτισμό, μία μόνο γλώσσα. Τότε δεν θα υπήρχε η ιστορία, η μουσική, η γνώση. Αυτό κάνει τον κόσμο ενδιαφέροντα, όμορφο και καθόλου βαρετό.

Στην Ελλάδα ζούμε με το διαφορετικό και με τις αξίες μιας δημοκρατικής χώρας, μέσα στην οποία  γεννήθηκε η δημοκρατία. Η χώρα μας, είναι αλήθεια, βιώνει καθημερινά πολλές δυσκολίες. Εντούτοις, η αγάπη των πολιτών της για τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στη χώρα αναζητώντας σωτηρία, η φιλοξενία τους, η καλοσύνη τους και γενικότερα η ανθρωπιά τους έγινε αισθητή σε όλο τον κόσμο. Γι΄  αυτό και η διαφορετικότητα στη  χώρα μας θα βρει τη θέση που της αξίζει…

Σε αποδέχομαι, όπως είσαι… Δεν θέλω να αλλάξεις… Σε αγαπώ για αυτό που είσαι, με τα λάθη σου, τις αδυναμίες σου και τη διαφορετικότητα σου!! Άλλωστε το «διαφορετικό» είναι δικαίωμα όλων και η «δύναμη της ψυχής» τεράστια..

 

Χριστίνα Κλειτσογιάννη

 

Σχολιάστε

Top