Κριτική βιβλίου

ΑΠΟ: stamakouso - Ιουν• 02•19

Το βραβευμένο με το First Book Award του 2006 «We need new names» (χρειαζόμαστε νέα ονόματα ) της NoViolet Bulawayo καταφέρνει να περιγράψει με εκπληκτικό τρόπο την ιστορία ενός κοριτσιού ονόματι Darling, ηλικίας 10 ετών, η οποία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ήταν ένα παιδί, κατάφερε να τα βγάλει εις πέρας σε έναν εύθραυστο και σκληρό κόσμο. Ζούσε στην Ζιμπάμπουε κάτω από τραγικές συνθήκες. Αυτή και οι φίλοιτης, προσπαθούσαν να επιβιώσουν κλέβοντας γκουάβα ( φρούτα της περιοχής τους) και ανακαλώντας αναμνήσεις από το Πριν.

Τα σπίτια τους καταστράφηκαν από παραστρατιωτικούς αστυνομικούς,  τα σχολεία έκλεισαν, οι πατεράδες τους έφυγαν από τη χώρα για να εργαστούν αλλού. Όμως η Darling παραμένει αισιόδοξη, χάρη στην παιδική της αθωότητα, και έχει μια ευκαιρία απόδρασης: τη θεία της στην Αμερική. Ταξιδεύει με ό,τι μέσο έχει σε αυτή την καινούρια γη προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών επιβίωσης, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι κανένας δεν μπορεί να της στερήσει το δικαίωμά της σε μία καλύτερη ζωή παρόλο που, εν τέλει, ανακαλύπτει πως οι επιλογές της ως μετανάστης είναι επικίνδυνα λίγες.

Είναι σαφής, λοιπόν, η διάθεση της συγγραφέως να θίξει γενικότερα θέματα, όπως η μετανάστευση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει κανείς σε μία ξένη χώρα προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής. Η ηρωίδα εκπροσωπεί επάξια όλους εκείνους τους μετανάστες, οι οποίοι με την ελπίδα ως βασικό τους εφόδιο  αναζητούν σε μια ξένη χώρα μια καλύτερη τύχη. αγαθά που θεωρούνται αυτονόητα. Όπως το φαγητό. Όπως η επιβίωση. Όπως το δικαίωμα  να ζουν…

Σοφία Σταμάκου

 

 

 

Σχολιάστε

Top