Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς: Ένας Έλληνας θεός του μπάσκετ (Παναγιώτης Παπανδριανός)

γράφει ο Παναγιώτης Παπανδριανός

Ο σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο (πλήρες όνομα: Γιάννης Σίνα-Ούγκο Αντετοκούνμπο), ήταν σε μια αποστολή, να ανεβάσει το παιχνίδι του στο επόμενο επίπεδο από τότε που μπήκε στο ΝΒΑ το 2013. Γνωστός και ως «Greek Freak» έχει πλέον εδραιώσει τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων στους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Οι καταβολές του πέρα ως πέρα αθλητικές: ο πατέρας του Τσαρλς ήταν πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, ενώ η μητέρα του Βερόνικα υπήρξε αθλήτρια του άλματος εις ύψος.

1b

Το ταξίδι του Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ είναι μια ιστορία αντοχής και σκληρής δουλειάς. Γεννημένος στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς, μεγαλωμένος στα Σεπόλια, αυτός και η οικογένειά του αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις ως μετανάστες, όπως οι οικονομικές δυσκολίες και η αδυναμία απόκτησης της υπηκοότητας. Ως την ηλικία των 18 ο Αντετοκούνμπο δεν είχε επίσημα έγγραφα και δεν ήταν πολίτης ούτε της Ελλάδας ούτε της Νιγηρίας. Οι συνθήκες ζωής της οικογένειας ήταν δύσκολες, καθώς οι γονείς του δυσκολεύονταν να βρουν εργασία, και έτσι εκείνος μαζί με τον αδερφό του Θανάση έβγαζαν τα προς το ζην πουλώντας γυαλιά ηλίου, τσάντες και ρολόγια σε υπαίθριες αγορές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης του έδωσαν έγγραφα ελληνικής υπηκοότητας επίσημα στις 9 Μαΐου του 2013, ένα μήνα μετά την επιλογή του στο NBA ντραφτ. Ουσιαστικά η αγάπη του Αντετοκούνμπο για το μπάσκετ και η αφοσίωση στο άθλημα τον βοήθησαν να ξεπεράσει τα εμπόδια και να χτίσει το όνειρό του!

Αρχικά μοιραζόταν τα αθλητικά παπούτσια με τον αδερφό του Θανάση και οι δυο τους πήγαιναν με τα πόδια από τα Σεπόλια στου Ζωγράφου για να προπονηθούν. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Α2 κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης ως παίκτης του Φιλαθλητικού. Αφού έπαιξε επαγγελματικά στην Ελλάδα για μερικά χρόνια, ο Αντετοκούνμπο επιλέχθηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς ως η 15η συνολική επιλογή στο ντραφτ του ΝΒΑ το 2013. Γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους παίκτες στο πρωτάθλημα κερδίζοντας το βραβείο NBA Most Improved Player Award το 2017.Βέβαια ήταν τη σεζόν 2020-21 που ο Αντετοκούνμπο ήρθε πραγματικά στη δική του κορυφή. Οδήγησε τους Μιλγουόκι Μπακς στο πρώτο τους πρωτάθλημα ΝΒΑ μετά από 50 χρόνια, έχοντας κατά μέσο όρο 35,2 πόντους, 13,2 ριμπάουντ και 5,0 ασίστ ανά παιχνίδι στους τελικούς του ΝΒΑ. Ονομάστηκε MVP Τελικών και έγινε μόνο ο έβδομος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που κέρδισε και τον MVP της κανονικής περιόδου και τον MVP των τελικών την ίδια χρονιά.

Το στυλ παιχνιδιού του Αντετοκούνμπο είναι αυτό που τον ξεχωρίζει από τους άλλους παίκτες. Με ύψος 6 πόδια και 11 ίντσες διαθέτει έναν σπάνιο συνδυασμό μεγέθους, ταχύτητας και ευκινησίας, που του επιτρέπει να κυριαρχεί στο παιχνίδι και στα δύο άκρα του γηπέδου. Είναι ένας αμείλικτος σκόρερ, ένας επίμονος ριμπάουντερ και ένας εξαιρετικός αμυντικός, στοιχεία που τον καθιστούν ολοκληρωμένο παίκτη.

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ο καθολικός σεβασμός που έχει κερδίσει, όχι μόνο για όσα κάνει εκτός γηπέδου αλλά και για το πώς αντιμετωπίζει τον εαυτό του. Ο «Greek Freak» έχει δείξει πολλές φορές ότι δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε. Ξεκινώντας την ζωή στο Μιλγουόκι και λαμβάνοντας τις πρώτες οικονομικές απολαβές στήριζε την οικογένεια πίσω στην Αθήνα στέλνοντας χρήματα. Εκτός γηπέδου ο Αντετοκούνμπο είναι γνωστός για την ταπεινοφροσύνη του και την αφοσίωσή του στην οικογένεια και την κοινότητά του. Μιλάει συχνά για την ανατροφή του και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ως μετανάστης, και χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του για να ευαισθητοποιήσει το κοινό του σχετικά με κοινωνικά ζητήματα.

Καθώς μπαίνει στην ακμή της καριέρας του, το μέλλον του Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ φαίνεται λαμπρό. Έχει ήδη πετύχει τόσα πολλά στο πρωτάθλημα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να σπάει τα ρεκόρ και να κατακτά τα πρωταθλήματα μέσα στα επόμενα χρόνια. Τον Ιούλιο του 2018 ο Αντετοκούνμπο έγινε ο πρώτος μη Αμερικανός αθλητής του NBA που διακόσμησε το εξώφυλλο της συσκευασίας του δημοφιλούς ηλεκτρονικού παιχνιδιού NBA 2K στην κανονική του έκδοση. Για τους λάτρεις του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο ο «Greek Freak» είναι ένας πραγματικός θεός του παιχνιδιού…

1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης