Colleen Hoover «Τελειώνει με εμάς»

Colleen Hoover «Τελειώνει με εμάς»

μια βιβλιοπαρουσίαση από την Ιωάννα Μπάλλα

Πολλές φορές ακούγοντας ιστορίες από γυναίκες που τις κακοποιούσε ο σύντροφός τους, κάνουμε όλοι την ίδια ερώτηση: Γιατί δεν μιλούν; Ποτέ δεν καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που τις κρατάει πίσω και δεν ζητούν βοήθεια, αλλά απλώς ανέχονται αυτή τη βίαιη – από πολλές απόψεις – συμπεριφορά. Αυτά τα ερωτήματα απαντά ή προσπαθεί να απαντήσει με πολύ ρεαλιστικό τροπο η συγγραφέας Colleen Hoover, που έχει «σαρώσει» στον χώρο της λογοτεχνίας τα τελευταία τρία χρονια.

Στο βιβλίο της «Τελειώνει με εμάς» (It ends with us), που κυκλοφόρησε το 2016, ωστόσο, έλαβε δημοσιότητα το 2019, μιλάει για έναν παθιασμένο έρωτα που καταλήγει σε μια τεράστια απογοήτευση. Όπως η ίδια η συγγραφέας επισημαίνει, το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στη σχέση ανάμεσα στους γονείς της και μάλιστα το χαρακτηρίζει ως «το δυσκολότερο βιβλίο που έχω γράψει ποτέ».

Η αφήγηση ξεκινάει με το τέλος μιας δύσκολης μέρας της Λίλι Μπλουμ, όταν ο πατέρας της, ένας άνθρωπος που καθ” όλη τη διάρκεια της ζωής της πρωταγωνίστριας κακοποιούσε τη μητέρα της, πεθαίνει και εκείνη παρευρίσκεται στη κηδεία. Μετά από τα τόσα βάσανα μετακομίζει στη Βοστώνη και γνωρίζει τον Ράιλ Κίνκειντ, έναν νευροχειρουργό. Τον φαινομενικά ιδανικό και εντυπωσιακό άντρα. Καθώς φαίνεται να μην τα βρίσκουν μεταξύ τους, η Λίλι αφοσιώνεται στην επαγγελματική της δράση και ανοίγει ένα ανθοπωλείο.

Μετά από λίγο καιρό η μοίρα φαίνεται να τους θέλει και πάλι κοντά και τα δύο πρόσωπα αυτά ξανασμίγουν. Ξεκινούν μια σχέση και όλα φαίνονται υπέροχα. Δεν άργησε, όμως, ο αληθινός χαρακτήρας του φίλου της να εκδηλωθεί, καθώς μετά από ένα ασήμαντο περιστατικό αρχίζει «να χτυπάει ένα ανησυχητικό καμπανάκι» για τη Λίλι.

Μετά από ένα σύντομο διάστημα η Λίλι συναντά τυχαία τον νεανικό της έρωτα, τον Άτλας, ενώ βρίσκεται σε δείπνο με τον Ράιλ, και η ζήλεια του Ράιλ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ο Άτλας υποψιαζόμενος πως ο Ράιλ μπορεί να καταπιέζει τη Λίλι ή και να την κακοποιεί, της δίνει κρυφά το τηλεφωνό του.

Φυσικά τα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς, όσο περνά ο καιρός, πληθαίνουν και συνοδεύονται από την εκπληκτική ερμηνεία του Ράιλ καθε φορά να ζητάει στα πατώματα συγγνώμες και να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις ότι οι πράξεις του δεν πρόκειται να επαναληφθούν. Όσο τα πράγματα γίνονται χειρότερα, τόσο πιο έντονα η Λίλι σκέφτεται τον Άτλας, στον οποίο τελικά καταφεύγει – καθώς έχει εξαντλήσει τις ελπίδες πως τα πράγματα θα αλλάξουν. Τι θα γίνει, όμως, στο τέλος; Ο Ράιλ πώς θα αντιδράσει; Ξέρουμε τα πάντα για την ιστορία ή συμβαίνει κάτι που θα φέρει τα πάνω κάτω στους ήρωες της ιστορίας μας;

Αναζητώντας τον δρόμο προς το φως η Λίλι δίνει μια υπόσχεση: Το πέρασε η μητέρα μου. Το πέρασα εγώ. Ανάθεμά με αν επιτρέψω να το περάσει και η κόρη μου. Τη φιλάω στο μέτωπο και της δίνω μια υπόσχεση: «Τελειώνει εδώ. Με εσένα και με εμένα. Τελειώνει με εμάς«».

Η Colleen αποτυπώνει την κάθε σκηνή στο έργο της με τόση αμεσότητα, που νιώθεις πως βρίσκεσαι και εσύ ο ίδιος μέσα στην ιστορία. “Οπως σε κάθε της βιβλίο, έτσι και σε αυτό, επικρατεί ένα εντυπωσιακό plot twist, ώστε ποτέ δε ξέρεις τι μπορει να συμβεί στο επόμενο κεφάλαιο. Το συγκεκριμένο αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά της με πολλά βραβεία παγκοσμίως, γιατί η κάθε σελίδα έχει τη δική της μοναδική αξία.

H Λίλι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για όλες τις γυναίκες εκεί εξω. Γνωρίζουμε όλοι καλά πως και σήμερα πολλές υφίστανται βία από τους συντρόφους τους και ότι, όσο περνά ο καιρός, τα κρούσματα βίας και βιασμών αυξάνονται δραματικά. Η κακοποίηση των γυναικών είναι μείζον ζήτημα στις μέρες μας και το βιβλίο αυτό καθρεφτίζει την πραγματικότητα σε όλη της την έκταση και το βάθος. Τα βιβλία, όμως, δεν εμπνεόνται μόνο από τη ζωή. Εμπνέουν με τη σειρά τους τη ζωή μας. Και στη ζωή μας δεν θέλουμε τη βία, για καμία γυναίκα. Για κανέναν άνθρωπο. Η βία δεν μας ταιριάζει, γιατί δεν μας κάνει ούτε καλύτερους ούτε ευτυχέστερους. Πρέπει να την απορρίπτουμε και να την καταγγέλλουμε, όποια μορφή και έντασή της κι αν βιώνουμε, χωρίς ενδοιασμό, χωρίς ντροπή, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς ίχνος φόβου.

Μόνο έτσι θα τελειώσει με εμάς!

 2

1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης