Η ελληνική σημαία και ο συμβολισμός της από την Κωνσταντινίδου Δέσποινα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ

της Κωνσταντινίδου Δέσποινας

      Φτάνει η 28η Οκτώβριου και θα υψωθεί παντού η ελληνική μας σημαία. Τι συμβολίζει όμως  η σημαία μας;

Στις αρχές της Επανάστασης του 1821 εμφανίστηκαν πολλές σημαίες με διάφορες παραστάσεις, σύμφωνα με τη φαντασία καθενός αρχηγού. Αμέσως μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς, ο Παπαφλέσσας έκοψε ένα κομμάτι από την εσωτερική πλευρά του ράσου του και ταυτόχρονα ζήτησε από τον οπλαρχηγό Παναγιώτη Κεφάλα να σχίσει δύο λωρίδες από τη λευκή του φουστανέλα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τα χρώματα της ελληνικής σημαίας όπως ότι τα χρώματα επελέγησαν από τις κυανόλευκες σημαίες του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή την κυανόλευκη επίσημη ενδυμασία των Βυζαντινών αξιωματούχων ή από την αυτοκρατορική σημαία των Παλαιολόγων. Τα χρώματα και το σχήμα είναι δανεισμένα από τη σημαία του φημισμένου οπλαρχηγού  Ιωάννη Σταθά.

    Τα χρώματα γαλάζιο και λευκό συμβολίζουν το Γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το Λευκό των αφρισμένων κυμάτων .

      Οι οριζόντιες γραμμές είναι  εννέα, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης:  “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ”, καθώς και τα γράμματα της λέξης “Ελευθερία”

       Ο Λευκός Σταυρός συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και την συμβολή της Εκκλησίας στον σχηματισμό του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης