Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 από την Ειρήνη Μανιού

Γεια σας! Θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα ιατρικό θέμα που έχουν αρκετά παιδιά σε όλο τον κόσμο και ονομάζεται  «σακχαρώδης διαβήτης». Ένα από αυτά τα παιδιά είμαι κι εγώ. Διαγνώστηκα με σακχαρώδη διαβήτη σε ηλικία 7 χρόνων και έμαθα να το διαχειρίζομαι μόνη μου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης  είναι μια πάθηση που αφορά το πάγκρεας . Όταν κάποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, το όργανό αυτό δεν παράγει ινσουλίνη, η οποία είναι μια  ορμόνη που είναι απαραίτητη στον οργανισμό, οπότε πρέπει να χορηγηθεί με άλλο τρόπο.

Η χορήγηση ινσουλίνης γίνεται συνήθως με ένεση . Η πάθηση αυτή, όταν εμφανίζεται στα παιδιά και στους νέους κάτω των 18 , ονομάζεται σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ή και νεανικός διαβήτης.

Τα φυσιολογικά όρια ενός διαβητικού είναι 70 – 180. Η μέτρηση του σακχάρου γίνεται είτε παίρνοντας λίγο αίμα από το δάχτυλο είτε φορώντας  έναν αισθητήρα στο χέρι, σκανάροντάς το με ένα μηχάνημα. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της μέτρησης ή κάνουμε ινσουλίνη, αν το σάκχαρο είναι ψηλό ή τρώμε/πίνουμε κάτι γλυκό, αν το σάκχαρο είναι χαμηλό. Ινσουλίνη κάνουμε επίσης πριν ή μετά από ένα γεύμα ή σνακ. Αναλόγως με την ποσότητα του φαγητού κάνουμε την ανάλογη ινσουλίνη.

Με ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση, μπορούμε να ρυθμίσουμε το σάκχαρο, ώστε να έχουμε τα σωστά αποτελέσματα.

Τέλος, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, χωρίς κανένα περιορισμό, όπως ένας υγιής άνθρωπος.

Ειρήνη Μανιού Γ6

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης