Στο θέατρο , στο θέατρο !

Στο θέατρο, στο θέατρο!

images (1)

Στις 23 Δεκεμβρίου 2015 επισκεφτήκαμε με το σχολείο μας τη Μονή Λαζαριστών, όπου απολαύσαμε το έργο ‘Ρωμαίος και Ιουλιέτα’. Το κλασσικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ‘ζωντάνεψε’ μπροστά στα μάτια μας και μας χάρισε ένα απολαυστικότατο τρίωρο.

Προσωπικά είχα κάποιες αμφιβολίες σχετικά με αυτή τη παράσταση διότι το θέμα της μου ήταν γνωστό,  το είχα  διαβάσει, δει και ακούσει αμέτρητες φορές. Χαρακτηρισμοί  όπως ‘αρχαίο’ και ‘ανιαρό’ κυριαρχούσαν στο μυαλό μου. Σκεφτόμουν πως ήταν απίθανο να μπορέσουν να παρουσιάσουν αυτό το έργο από μια ενδιαφέρουσα οπτική γωνία. Όλες αυτές οι σκέψεις εξαφανίστηκαν όταν έσβησαν τα φώτα. Γιατί τότε μεταφέρθηκα και εγώ μέσα στον κόσμο του θεάτρου, μέσα στον κόσμο του έργου. Μπήκα μέσα στην περιπέτεια των ηρώων, ένιωθα το δράμα τους… Ήταν ένα όμορφο συναίσθημα, που όσοι παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις το ξέρουν. Μέσα από το άρθρο μου θα προσπαθήσω να σας το μεταφέρω. Ας αρχίσει λοιπόν το ταξίδι στην αρχαία πόλη της Βερόνας.

σεξπηρ

Επειδή όλοι γνωρίζουν την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας θα κάνω απλώς μια συνοπτική περίληψη:

Κάποτε, στην πόλη της Βερόνας ζούσαν δύο οικογένειες, οι Μοντέγοι και οι Καπουλέτοι, που τις χώριζε μίσος αγεφύρωτο. Το έφερε όμως η τύχη να γνωρίσει και να αγαπήσει ο Ρωμαίος, ο γιος των Μοντέγων, την κόρη του Καπουλέτου την Ιουλιέτα. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν μυστικά. Δυστυχώς, ένα έγκλημα που διέπραξε πάνω στο μίσος του ο Ρωμαίος τον οδήγησε στην εξορία. Η σύζυγός του, απελπισμένη, πήγε να ζητήσει βοήθεια από τον ιερέα που τους πάντρεψε. Εκείνος της έδωσε επιφυλακτικά ένα φίλτρο το οποίο θα της χάριζε έναν ύπνο όμοιο με θάνατο. Καθώς οι γονείς της θα τη μετέφεραν στο μνήμα, εκείνος θα ειδοποιούσε το Ρωμαίο και όταν η κοπέλα θα ξυπνούσε, θα τους βοηθούσε να φύγουν μαζί. Επειδή τα άσχημα νέα ταξιδεύουν πιο γρήγορα από τα καλά, ο Ρωμαίος πληροφορήθηκε το θάνατο της Ιουλιέτας, ήπιε φαρμάκι και ξεψύχησε πάνω στον τάφο της αγαπημένης του. Όταν η τελευταία ξύπνησε και τον είδε νεκρό αυτοκτόνησε για να σμίξει στα αλήθεια μαζί του.

ρωμαιος

Αυτή ήταν η ιστορία του ‘Ρωμαίου και της Ιουλιέτας’ και αυτή την ιστορία παρακολουθήσαμε και εμείς.

Κατά τη γνώμη μου η παράσταση υπήρξε επιτυχημένη. Οι περισσότεροι ηθοποιοί έπαιξαν άψογα το ρόλο που τους ανατέθηκε και ήταν πολύ πειστικοί. Οι χορευτές είχαν πολύ ωραία κίνηση και τυχόν μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του έργου ξεπεράστηκαν με επιτυχία. Τα σκηνικά ήταν, κατά τη γνώμη μου, αφαιρετικά, αλλά έκαναν τη δουλειά τους ικανοποιητικά.

ρωμ1

Γενικά η παράσταση ήταν πολλή ωραία και η πλειοψηφία των μαθητών τη βρήκε αρκετά ενδιαφέρουσα. Κάποιοι μάλιστα  ρωτάνε  πότε θα ξαναπάμε. Το δικό μου σχόλιο για αυτή την παράσταση είναι πως κατάφεραν να παρουσιάσουν με επιτυχία ένα έργο μιας άλλης εποχής, ένα έργο που το ξέρουν όλοι. Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα!

 Ρωμαίος κ Ιουλιέτα

Από την Κοσμίδου Δανάη

Top