Είναι ένα απάγκειο, είναι ένα καταφύγιο η τέχνη για τον άνθρωπο!

???????????????????????????????

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου οι μαθητές της τρίτης τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο του μαθήματος των μεταφρασμένων αρχαίων ελληνικών, παρακολούθησαν μια εξαίσια θεατρική παράσταση που δόθηκε στο χώρο του δημοτικού κτιρίου Παύλος Μελάς. Η παράσταση αγαπήθηκε  από όλους καθώς οι ηθοποιοί προσέγγισαν την τραγωδία του Ευρυπίδη αναδεικνύοντας την κωμική πλευρά της. Μία σύγχρονη παράσταση με λιτά αλλά εντυπωσιακά σκηνικά και εξαιρετικές ερμηνείες, γεμάτες ζωντάνια από τους τρεις ηθοποιούς της παράστασης και τον μουσικό που συνόδευε με την κιθάρα  και τη φωνή του την παράσταση. Πριν την έναρξη της παράστασης δύο από τους ηθοποιούς μας παραχώρησαν συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

???????????????????????????????

 Τι ήταν αυτό που σας μάγεψε στο θέατρο και ασχοληθήκατε με αυτό;

Κίκα: Η δυνατότητα του να βγαίνεις από τον εαυτό σου , να μπορείς να αλλάζεις ρόλους!

Δήμητρα: Εμένα με μάγεψε το ότι το θέατρο είναι τόσο ωραίο παιχνίδι που μπορείς να παίξεις, μπορείς να αλλάξεις μόνος σου πράγματα, από το να αλλάξεις τη φωνή σου μέχρι το να αλλάξεις το σώμα σου και κυρίως ότι μπορείς να παίξεις με τον συνάδελφό σου.

 Πως είναι να είσαι ηθοποιός στην Ελλάδα της κρίσης; Απαιτεί έναν ιδιαίτερο ηρωισμό το επάγγελμά σας;

Κίκα: Απαιτεί γερά νεύρα σίγουρα, γερό στομάχι και πολύ υπομονή! Αλλά πιστεύω ότι αν αγαπάς κάτι, παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρεις, γιατί όλα τα επαγγέλματα πλέον βρίσκονται σε κρίση. Τουλάχιστον να κάνεις αυτό που αγαπάς!

Δήμητρα: Επίσης,όταν επιλέγεις να είσαι ηθοποιός σίγουρα δεν το επιλέγεις για τα χρήματα ούτε για το πώς θα επιβιώσεις, το κάνεις κυρίως για εσένα, για να είσαι εσύ ευτυχισμένος!

Για να γίνει κάποιος ηθοποιός πρέπει να τελειώσει οπωσδήποτε κάποια δραματική σχολή ή μπορεί να είναι αυτοδίδακτος;

Δήμητρα: Αρχικά, σημασία δεν έχει τόσο το ταλέντο, κάποιοι άνθρωποι έχουν κάποιες ευκολίες, αλλά το πόσο προσπαθείς και πόσο έχεις εσύ την ανάγκη να το εξελίξεις, πόσο ευχαριστιέσαι να είσαι μέσα σε αυτό. Και η άποψη μου είναι ότι δεν είναι ανάγκη να βγάλεις δραματική σχολή. Βέβαια μπορεί να σε εκπαιδεύσει, μπορεί να σε βάλει σε δοκιμασίες, μπορείς να τεστάρεις τον εαυτό σου και τις αντοχές σου. Αλλά έχουμε δει ότι άνθρωποι που δεν έχουν βγάλει σχολή, έχουν τέτοιο κέφι, τέτοια θέληση να κάνουν πράγματα, που είναι καλύτεροι και από κάποιους που έχουν βγάλει δραματική σχολή.

Δημιουργείτε μια προσωπική σχέση με τους ρόλους σας;

Κίκα: Εντελώς!

Δήμητρα: Τους κουβαλάς μαζί σου! Όπου και να πηγαίνεις!

Κίκα: Και κάτι άλλο να κάνεις, πάλι αυτοί είναι μαζί σου!

Δήμητρα: Από το πώς θα φας μέχρι το πώς θα κοιμηθείς πολλές φορές!

Κίκα: Καμιά φορά σκέφτεται ο ρόλος αντί να σκέφτεσαι εσύ, ακόμα και στην καθημερινή σου ζωή!

Δήμητρα: Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό βέβαια!

Κίκα: Και επίσης έχει να κάνει πολύ και με τον τρόπο που προσεγγίζεις έναν ρόλο! Δηλαδή, υπάρχουν κάποιοι ρόλοι που είναι πιο εσωτερικοί, πιο μέσα στον άνθρωπο και σε αυτή την περίπτωση πιο εύκολα τον κουβαλάς συνέχεια μαζί σου!

 Είναι η δουλειά στο θέατρο τόσο κακοπληρωμένη όσο ακούγεται;

Δήμητρα: Πάρα πολύ παιδιά! Αυτό που είπα και πριν, δεν το κάνεις για τα λεφτά, βέβαια υπάρχουν και καλές δουλειές, υπάρχουν και καταστάσεις στις οποίες δουλεύεις με μισθό, όπως είναι το Κρατικό Θέατρο. Μόνο που δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα! Αλλά σίγουρα δεν το κάνεις για τα λεφτά, δεν είναι από τις δουλειές που θα μπεις μέσα και θα επιβιώσεις!

Κίκα: Υπάρχουν και περιπτώσεις καλοπληρωμένες!

 Τι θα θυσιάζατε για την επιτυχία στο επάγγελμά σας; Την ευτυχία ίσως;

Κίκα: Νομίζω διαλέξαμε ένα επάγγελμα που μας προσφέρει ευτυχία! Οπότε αυτή σίγουρα δεν θυσιάζεται γιατί βγαίνει μέσα από αυτό!

Δήμητρα: Αν καταντήσει να μας βασανίζει τότε δεν θα το κάνουμε!

Κίκα: Ναι τότε δεν θα ήταν αυτό που έπρεπε να κάνουμε εξαρχής. Τώρα όσον αφορά τη θυσία, δεν θυσιάζεις σίγουρα την προσωπική σου υγεία! Όπως και κάποιες αρχές, δεν θα θυσίαζες βασικές αρχές!

Δήμητρα: Την οικογένεια επίσης! Μπορείς να κάνεις παραχωρήσεις αλλά θυσίες…εξαρτάται την θυσία!

 Ηθοποιός γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Δήμητρα: Γίνεσαι! Σίγουρα γίνεσαι! Δεν γεννιέσαι!

Κίκα: Αυτό που είπαμε και πριν! Κάποιοι γεννιούνται με ευκολίες που τους βοηθάνε!

Δήμητρα: Με μία δυνατή φωνή ίσως!

Κίκα: Ή με ένα εύπλαστο σώμα ή με μια φαντασία που τους βοηθάει να αλλάζουνε από τον ένα ρόλο στον άλλο!

Δήμητρα: Αλλά όσο περισσότερο προσπαθείς και όσο διαβάζεις και όσο εξελίσσεις τον εαυτό σου, τότε μπορεί να γίνεις πολύ καλύτερος από κάποιον που έχει ταλέντο!

Κίκα: Η προσωπική δουλειά είναι το παν σε αυτή την περίπτωση!

 Όταν καλείστε να ενσαρκώσετε έναν αρνητικό χαρακτήρα πόσο εύκολο είναι;

Κίκα: Πάρα πολύ ωραίο είναι αυτό! Είναι απελευθερωτικό!

Δήμητρα: Μπορείς να δοκιμάσεις ότι θέλεις και να μην σκεφτεί κανένας αρνητικά για εσένα!

Κίκα: Ναι, γιατί μπαίνεις σε μια διαδικασία που δεν θα ήσουν ποτέ, να ψάξεις πάρα πολύ γι αυτό και να γίνεις το χειρότερο που φαντάζεσαι! Είναι δύσκολο αλλά πάρα πολύ διασκεδαστικό!

Ποια δραματική σχολή τελειώσατε;

Δήμητρα: Ήμασταν συμμαθήτριες στην ίδια σχολή! Μπήκαμε στο ίδιο έτος, αποφοιτήσαμε το ίδιο έτος. Η σχολή λέγεται 《Ανώτερη δραματική σχολή Ανδρέας Βουτσινάς》και είναι εδώ στην Θεσσαλονίκη!

 Και τέλος, τί είναι αυτό που προσφέρει η τέχνη στον κόσμο;

Κίκα: Νομίζω είναι κάτι πολύ προσωπικό για τον κάθε άνθρωπο!

Δήμητρα: Ο κάθε άνθρωπος καλείται να καταθέσει κάτι, κάτι δικό του, κάτι που νιώθει, κάτι που αισθάνεται, που σκέφτεται, μια άποψη, μια ιδέα  πάνω στον κόσμο, στα πράγματα, στο τί ζούμε! Εν τέλει είναι μια απεικόνιση της προσωπικής άποψης του καθ’ ενός για το τί υπάρχει!

Κίκα: Νομίζω πως η τέχνη είναι παντού, δεν είναι μόνο να κάνεις έναν πίνακα ή να τραγουδήσεις ένα τραγούδι ή να στήσεις μια παράσταση! Είναι ένα απάγκειο, είναι ένα καταφύγιο η τέχνη για τον άνθρωπο!

Ευχαριστούμε θερμά το θέατρικό εργαστήρι «Μικρός Βοράς»  για την ευκαιρία που μας έδωσε να έρθουμε σε επαφή με το θεατρικό κείμενο και να απολαύσουμε μια ξεχωριστή και τόσο ζωντανή θεατρική παράσταση καθώς και τις δύο ηθοποιούς για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησαν!

eleni4

Φωτεινή Αμερικάνου

Νίκος Κελέσμητος

 

 

Top