Το κλίμα αλλάζει. Εμείς;

images

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που μας αφορά όλους μας. Αρχικά είναι απαραίτητο να επισημανθεί τι εννοούμε λέγοντας ’’κλιματική αλλαγή’’ . Το κλίμα της γης καθορίζεται από τον ήλιο , ο οποίος εκπέμπει θερμική ενέργεια στη γη .  Αυτή η μορφή ενέργειας διαπερνάει την ατμόσφαιρα και θερμαίνει την επιφάνεια της . Κατόπιν ένα μέρος της στέλνεται στην ατμόσφαιρα σε μορφή ηλιακής ακτινοβολίας . Επίσης ένα άλλο απορροφάται από τον αέρα [ τα γνωστά αέρια του θερμοκηπίου ], όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία της γης είναι κατά μέσο όρο στους 15  ενώ χωρίς αυτά η θερμορασία της θα ήταν στους – 15  καθιστώντας ανέφικτη τη ζωή για ανθρώπους, ζώα και φυτά. Τέλος, αυτή η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην υπερκατανάλωση ορυκτών πόρων όπως το πετρέλαιο κατά την χρήση του οποίου παράγεται διοξείδιο του άνθρακα , το οποίο το απορροφά η ατμόσφαιρα έχοντας ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία της γης .

Από την πλευρά της επιστήμης μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, έχει αποδειχτεί ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και ότι η πορεία της μπορεί να μας οδηγήσει σε μια δυσάρεστη ,εάν όχι επικίνδυνη θέση.  Από τον Πάπα Φραγκίσκο έως ένα τεράστιο αριθμητικά επιστημονικό επιτελείο, όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: οι χειρότερες επιπτώσεις θα πλήξουν τους φτωχούς του πλανήτη, οι οποίοι βρίσκονται ήδη υπό απέραντη πίεση και διαθέτουν ελάχιστους πόρους για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές .

Εκεί που μπορεί να βοηθήσει η επιστήμη είναι να παρακολουθεί τις αλλαγές στο γήινο σύστημα και να χρησιμοποιεί τα όλο και πιο ισχυρά υπολογιστικά μοντέλα για να εξερευνά πιθανές μελλοντικές καταστάσεις που συνδέονται με τις προτεινόμενες πολιτικές .

  Τελικά όμως θα είναι στο χέρι των μηχανικών και των βιομηχανιών να μας σώσουν. Αυτοί πρέπει να εφεύρουν νέες τεχνολογίες και μέσα για να τις εφαρμόσουν..Αυτό πιθανώς να συνεπάγεται μια σημαντική στροφή στην πυρηνική ,την ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον όσο μεγαλύτερο εξηλεκτρισμό του συστήματος μεταφορών.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν εμείς οι υπόλοιποι; Πρώτα πρέπει να προετοιμαστούμε για αλλαγές .Είναι αναπόφευκτο.  Το να χρησιμοποιούμε ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς ,παραδείγματος χάρη ,να προβούμε σε αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων από λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης,  να κλείνουμε συσκευές  από κεντρικό διακόπτη (όχι κατάσταση stand by),για οικονομία στην ενέργεια,  να σβήνουμε τα φώτα  όταν δεν τα χρειαζόμαστε είναι μόνο κάποιες απλές κινήσεις  που θα δείξουν την ευαισθητοποίησή μας καθώς και το ότι ο καθένας μας βρίσκεται σε εγρήγορση πια στο θέμα του περιβάλλοντος.

Δεύτερον πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι με τη δέουσα ψυχραιμία. Κάποιες αλλαγές μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, όπως η αύξηση της στάθμης της θάλασσας ,όμως πολλές άλλες θα έχουν θετική εξέλιξη. Οι νέες τεχνολογίες θα καταφέρουν να βελτιώσουν τις ζωές μας.

Θανάσης Μπούκλας

  images

Top