Αγάπησε τον εαυτό σου!

thumbnail

Τα τελευταία χρόνια η τάση του αυτοτραυματισμoύ έχει αρχίσει να αυξάνεται σε εφήβους. Ακούγεται παράλογο το να επιλέξει κάποιος να τραυματίσει το σώμα του. Όμως αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά τα αίτια της συμπεριφοράς, θα διακρίνουμε ένα ξεκάθαρο νόημα. Την απόπειρα επιβίωσης από ένα μεγάλο ψυχικό πόνο. Η ψυχολογική αυτή κατάσταση προκαλείται από προβλήματα στο σχολείο ,στην οικογένεια ακόμα και στις σχέσεις.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που αυτοτραυματίζεται;

782894

Πρέπει να ενθαρρύνεται αυτό το άτομο να μιλήσει σε κάποιο στενό και κοντινό του πρόσωπο ώστε να μπορέσει να λύσει το πρόβλημα του χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για την ζωή του. Είναι πολύ σημαντικό να δείξετε στο άτομο ότι το καταλαβαίνετε και δεν το κατακρίνετε, απλά θέλετε το καλό του και να το βοηθήσετε! Η καλύτερη λύση σε κάποιον που αυτοτραυματίζεται είναι να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό !

selfharm

 

 

 

Υπάρχουν πράγματα για τα οποία αξίζει να ρισκάρεις στη ζωή σου;

Το ερώτημα που τίθεται είναι τόσο γενικό ή είναι τόσο γενικά διατυπωμένο που δεν είναι εύκολο να  δοθεί μία συγκεκριμένη απάντηση. Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να ρισκάρουμε άφοβα και πράγματα για τα οποία ακόμη και ένα πολύ μικρό ρίσκο δεν είναι αποδεκτό (π.χ. η σωματική ακεραιότητα του εαυτού μας ή των άλλων). Είναι γεγονός ότι δεν είναι πάντοτε εύκολο να υπολογίσουμε τις συνέπειες μίας πράξης, αλλά από την άλλη δεν είναι απαραίτητο να έχουμε για όλα προσωπική εμπειρία, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δεν απαιτείται να αγγίξουμε και εμείς μία καυτή επιφάνεια προκειμένου να διαπιστώσουμε ότι καίει, από τη στιγμή που έχουμε δει κάποιον άλλον να καίγεται αγγίζοντάς τη. Αν όντως βρίσκεστε μπροστά σε μία απόφαση, τις συνέπειες της οποίας δεν είστε σε θέση να εκτιμήσετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε  σε πρόσωπα του περιβάλλοντός σας και να ζητήσετε τη γνώμη τους μέχρι να σας δοθεί μία ικανοποιητική απάντηση, προκειμένου να μη βρεθείτε προ τετελεσμένου γεγονότος.

 

 

 Αριάδνη Κατσανάκου Παπαμάλη 

Μαρία Χαζηβαινταρλή

 

Top