Οι Ευρωπαϊκές Γειτονιές της Θεσσαλονίκης

 

Θεσσαλονίκη : περίπατος σε μια πόλη αγαπημένη με αδιαμφισβήτητη ιστορική φυσιογνωμία μέσα στους αιώνες.

Το αστικό κέντρο που ιδρύει ο Κάσσανδρος εξελίσσεται στην πόλη κλειδί του Μακεδονικού κράτους , στο εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο των Ρωμαίων, στην Βυζαντινή συμβασιλεύουσσα, στην πόλη με αέρα Ανατολής στα χρόνια της Οθωμανικής κατάκτησης. Οι Χριστιανοί , Μουσουλμάνοι, Εβραίοι , Αρμένιοι και Φράγκοι , η πολυεθνική στρατιά της Αντάντ και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες  , όλοι αφήνουν το στίγμα τους στην πόλη και δικαιολογούν απόλυτα τον τίτλο της Θεσσαλονίκης ως πολυπολιτισμικής , πολυ-θρησκευτικής  και κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας των Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του 3ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου , « Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη », η ομάδα μας  (  22 μαθητές  της Γ΄Γυμνασίου και οι υπεύθυνες  καθηγήτριες , κυρίες  Μουζούρη Γαρυφαλλιά   και Λαζαρίδου  Έρνα ) , εξερευνήσαμε αυτήν ακριβώς την κοσμοπολίτικη όψη της πόλης με μια περιήγηση στις Ευρωπαϊκές γειτονιές της.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ξεκινήσαμε από το Διοικητήριο , το διαχρονικά διοικητικό κέντρο της πόλης . Χτισμένο από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι  κοντά στα ερείπια Βυζαντινού παλατιού , υπήρξε το κέντρο διοίκησης της Οθωμανικής περιόδου και κατόπιν υπουργείο.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κατηφορίζοντας ,περάσαμε από το Μπιτ Παζάρ , την αγορά με τα μικρά παλαιοπωλεία , εκεί όπου οι θησαυροί του παρελθόντος αφηγούνται με τον τρόπο τους  περασμένες εποχές.

 DSCN2140

Κάναμε μια στάση στο Μπεζεστένι , την σκεπαστή υφασματαγορά . Στους μεταλλικούς τρούλους , χαραγμένα τα ονόματα ξένων μαστόρων , στις στοές , η εμπορική ζωή της πόλης κατά την Τουρκοκρατία .

 bezesteni-250x165

Λίγο πιο πάνω , οι εργασίες του Μετρό αποκάλυψαν το πλακόστρωτο  της αρχαίας Εγνατίας οδού. Σχεδόν διακρίναμε τις αυλακιές που άφησαν οι άμαξες ταξιδευτών , Αγίων και Αυτοκρατόρων , φανταστήκαμε τα καταστήματα , τα πανδοχεία , τα εργαστήρια , στην ίδια  ακριβώς περιοχή που συγκεντρώνονται και σήμερα.

 egnatia2

Στην Πλατεία Αριστοτέλους ρίξαμε μια ματιά στα αρχικά φιλόδοξα πλάνα  του Ερνέστου Εμπράρ ,να ανασχεδιάσει την πόλη , μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 , εμπνεόμενος από Ευρωπαϊκά πρότυπα .

 aristotelous

Πλ. Διοικητηρίου στην πυρκαγιά 1917

Η στάση μας στον Φραγκομαχαλά , στα σημερινά αρωματοπωλεία της οδού Φράγκων , μας γνώρισε την συνοικία των Γάλλων προξένων και εμπόρων που ζούσαν κάποτε στην πόλη μας. Εδώ  τα αρχοντικά τους , το σχολείο τους , το νοσοκομείο τους , ο Καθολικός Ναός τους .

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fragon

Πολύ κοντά και η Εβραϊκή συνοικία , με τα λίγα αρχοντικά που σώθηκαν , ένα από αυτά η Στοά Μαλακοπής , το ρολόϊ της πρόσοψης έχει σταματήσει στην ώρα του μεγάλου σεισμού της Θεσσαλονίκης , το καλοκαίρι του 1979.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην Πλατεία Ελευθερίας  φανταστήκαμε το κοσμοπολίτικο πήγαινε έλα της πολυεθνικής στρατιάς της Ανατολής , τις χοροεσπερίδες και τα ραντεβού στον Φλόκα . Από την άλλη,  συγκλονιστήκαμε αναλογιζόμενοι  τη  συγκέντρωση εκεί , χιλιάδων Εβραίων συμπολιτών μας , το λεγόμενο « Μαύρο Σάββατο » , όταν  μετά τον  εξευτελισμό τους , ακολούθησε η μεταφορά τους και ο αφανισμός τους  στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας .

salonica

Η περιήγησή μας στις Ευρωπαϊκές γειτονιές της πόλης δεν θα μπορούσε να έχει άλλη κατάληξη από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ., αυτό που από τα αρχαία χρόνια συνέβαλε στην ραγδαία ανάπτυξη της πόλης και στην επικοινωνία της με τόπους μακρινούς .

promenade

Εδώ, που με Γαλλικά κεφάλαια έγινε ο Επιβατικός Σταθμός  και ήρθε το φωταέριο στην πόλη , ξαποστάσαμε , όπως κάνουν ντόπιοι και επισκέπτες , ατενίζοντας την ομιχλώδη συνήθως παραλία με τον Λευκό Πύργο στο βάθος και αναρωτηθήκαμε :

Αν έπρεπε ,σαν σύγχρονοι περιηγητές , να αφήσουμε παρακαταθήκη στον  επισκέπτη του μέλλοντος  αυτό που αγαπάμε εμείς από την Θεσσαλονίκη , τί θα ήταν αυτό , τί θα ξεχωρίζαμε , τί θα κρατούσαμε , τί  θα τονίζαμε ?

Εσείς……….. ?

 

omada port

Έρνα  Λαζαρίδου

 

 

 

Top