Επίσκεψη στον ξενώνα «Άρσις» και στην Σχολή Τυφλών

 

P1000996

Στις 21-12-2015, μια ομάδα 70 περίπου μαθητών όλων των τάξεων του σχολείου μας, επισκεφθήκαμε στα πλαίσια του προγράμματος της Κοινωνικής Δράσης και του Εθελοντισμού το σπίτι της» Άρσις» στο Ωραιόκαστρο καθώς και τη Σχολή Τυφλών στην Θεσσαλονίκη. Η εμπειρία αυτή θα μου μείνει αξέχαστη καθώς το όλο θέμα ήταν πολύ συγκινητικό. Τραγουδήσαμε, γελάσαμε , παίξαμε αλλά και ευαισθητοποιηθήκαμε για σύγχρονα θέματα όπως η προσφυγιά, η κακοποίηση και η απόρριψη από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Όταν φθάσαμε στον ξενώνα «Άρσις», η υπεύθυνη του ξενώνα μας υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά και έπειτα της παραδώσαμε όλα τα πράγματα που είχαμε συγκεντρώσει (ρούχα, παπούτσια, προϊόντα διατροφής μακράς διαρκείας , σαμπουάν, αφρόλουτρα και άλλα είδη προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης). Αμέσως μετά συγκεντρωθήκαμε σε ένα χώρο, όπου μία κοινωνική λειτουργός μας ενημέρωσε σχετικά με την ταυτότητα της οργάνωσης, τη διαδρομή της, τις δράσεις, τις υπηρεσίες και τα προγράμματα της. Ύστερα συζητήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο εμείς οι νέοι μπορούμε να δράσουμε ως εθελοντές  και τραγουδήσαμε.

Κατόπιν ξεκινήσαμε με προορισμό τη Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη.

P1010077

Όταν φθάσαμε και μπήκαμε μέσα στο ψηλό νεοκλασσικό κτήριο, όλα τα παιδιά τρέξανε στην αγκαλιά μας. Ήτανε γεμάτα χαρά και ενθουσιασμό, συναισθήματα τα οποία διαφαίνονταν μέσα από το χαμόγελο τους και την αντίδρασή τους. Εκεί ενημερωθήκαμε για τις διάφορες μορφές τύφλωσης, όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα, και είδαμε πώς μπορούν να διαβάζουν τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης. Στο τέλος τραγουδήσαμε όλοι και τους δώσαμε τα δωράκια που τους είχαμε ετοιμάσει. Φύγαμε με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα μας αφού οι στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί τους έστω και για λίγη ώρα ήταν όμορφες και  συγκινητικές.

P1010011

Η επίσκεψη αυτή με έκανε να διαπιστώσω πως όλοι οι άνθρωποι και κυρίως εμείς οι νεότεροι πρέπει να δείχνουμε αλληλεγγύη και συμπόνια σε ανθρώπους που για κάποιον λόγο έχουν επιπλέον ανάγκες και έχουν πέσει θύματα κοινωνικής εκμετάλλευσης. Πρέπει όλοι να νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας ανεξαρτήτως θρησκείας, φύλου, αναπηρίας, καταγωγής, φυλής.

Μαρία Νυμφοπούλου

Top