Το διαπλανητικό ταξίδι του Cassini Huygens

Το Κασσίνι-Χόικενς ( Cassini-Huygens ) είναι μια κοινή αποστολή ρομποτικού διαστημικού οχήματος από τη NASA, την ESA και την ιταλική ASI για την μελέτη του Κρόνου και των φυσικών δορυφόρων του. Το διαστημόπλοιο αποτελείται από δυο βασικά στοιχεία : το σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την NASA Cassini Orbiter, που ονομάζεται έτσι για να τιμηθεί ο Ιταλό-Γαλλικής εθνικότητας αστρονόμος Τζιοβάνι Ντομένικο Κασσίνι, καθώς και το συνοδευτικό σκάφος που είναι σχεδιασμένο από την ESA με το όνομα Huygens που οφείλει το όνομα του στον Ολλανδό αστρονόμο, μαθηματικό και φυσικό Christian Huygens. Το Cassini είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Κρόνο και το τέταρτο που επισκέπτεται τον Κρόνο.

Το Κασσίνι ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου 1997 και μετά από ένα μακρύ διαπλανητικό ταξίδι, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο ,την 1η Ιουλίου 2004. Στις 25 Δεκεμβρίου 2004, περίπου στις 02:00 UTC, το Χόικενς αποχωρίστηκε από το κυρίως σώμα του Κασσίνι και στη συνέχεια, έφτασε στον δορυφόρο του Κρόνου,  Τιτάνα στις 14 Ιανουαρίου 2005, όπου εισχώρησε στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, και προσεδαφίστηκε στέλνοντας πληροφορίες πίσω στη Γη.

Στις 18 Απριλίου 2008, η NASA ανακοίνωσε μια διετή παράταση της χρηματοδότησης για τις λειτουργίες της αποστολής αυτής, οπότε και η αποστολή μετονομάσθηκε σε Cassini Equinox γιατί θα εξερευνούσε το περιβάλλον του Κρόνου κατά την εαρινή ισημερία του 2009. Η αποστολή παρατάθηκε εκ νέου το Φεβρουάριο του 2010 και δυνητικά μπορεί να συνεχίσει έως το 2017.

Αναστασία Μπλιάμπτη

cassini_saturn

Top