ΓΕΛΙΟ…………πηγή ζωής!

Ποια είναι η παγκόσμια ανθρώπινη γλώσσα ; Αν πεις η Εσπεράντο , κάνεις λάθος. Οι πιο δημοφιλείς εκφράσεις της είναι : “ χα χα χι χι “. Καλά κατάλαβες . Το γέλιο-από αυτό των ταξιτζήδων της Νέας Υόρκης  και των γιατρών του Νέου Δελχί μέχρι  των ναυτικών του Σάο Πάολο – είναι πραγματικά παγκόσμιο. Ακόμα και οι πολύ λυπημένοι δεν μπορούν να συγκρατηθούν μπροστά σε ένα αστείο γεγονός ή σε μια ταινία  Μίστερ Μπίν .

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες άρχισαν να μελετούν το γέλιο : πώς μας κάνει να αισθανόμαστε, τι αλλαγές προκαλεί στο σώμα και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί. Παρόλο που δεν έχουν όλες τις απαντήσεις , αυτό που εντόπισαν είναι πως το γέλιο είναι από τα λίγα πράγματα που μας κάνει πραγματικά καλό . Οι άνθρωποι αρχίζουν να γελάνε από πολύ μικρή ηλικία – 2 ή 3 μηνών. Η μαμά φιλάει την κοιλίτσα του μωρού  και εκείνο ξεκαρδίζεται στα γέλια.   Όταν είμαστε παιδιά , σύμφωνα με τους επιστήμονες , γελάμε 400 φορές την μέρα ενώ ως ενήλικες μόνο 15.

Οι άνθρωποι γελάνε πριν πουν μια ιστορία ή για να τονίσουν αυτό που μόλις είπαν, αστείο ή όχι. Και οι ακροατές γελάνε για να ενθαρρύνουν τον ομιλητή. Άρα ένας λόγος που γελάμε είναι για να διευκολύνουμε μια συζήτηση και την επικοινωνία μεταξύ μας .

Το γέλιο είναι μεταδοτικό όπως και το χασμουρητό . Αν κάποιος  περπατάει σε μια αίθουσα του σινεμά και σκοντάψει , αυτό μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση ασυγκράτητου γέλιου από τους θεατές.Η αιτία του γέλιου διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία , όμως μια πτώση εξαιτίας μπανανόφλουδας ή η εκτόξευση μιας μακαρονάδας σε κάποιο κεφάλι πάντοτε ήταν αιτίες γέλιου και μάλλον θα συνεχίσουν να είναι .

Τί συμβαίνει αν κάποιος ακούει ένα ανέκδοτο; Η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου ενεργοποιείται, αρχίζοντας να αναλύει το  ανέκδοτο. Ύστερα η δεξιά πλευρά συμμετέχει για να αναγνωρίσει το συνολικό σχήμα του ανέκδοτου.(Κάποια βλάβη στην αριστερή πλευρά  του εγκεφάλου ορισμένες φορές έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη ανικανότητα να βρει κάτι αστείο).  Η εγκεφαλική δραστηριότητα επιταχύνεται σε μια περιοχή που σχετίζεται με την επεξεργασία πληροφοριών από τις αισθήσεις μας και παράγονται εγκεφαλικά κύματα   τύπου «ΔΕΛΤΑ» . Τέλος (όπως ένα εγκεφαλογράφημα εντοπίζει τη δραστηριότητα που παρουσιάζεται) ένα κύμα «έκπληξη» εμφανίζεται , καθώς ο εγκέφαλος λαμβάνει το ανέκδοτο και αρχίζει τo γέλιο.

Βέβαια θα ήταν καλύτερα  να μην πεις ανέκδοτο στον οδηγό του αυτοκινήτου στο οποίο βρίσκεσαι. Όταν ο εγκέφαλος παράγει πολλά κύματα «ΔΕΛΤΑ», μας αποσπά την προσοχή και δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως τί γίνεται γύρω μας.  Επίσης, το γέλιο θα πρέπει να συνοδεύεται και από μία προειδοποίηση. Μη γελάς όταν χειρίζεσαι βαριά μηχανήματα.

Γενικά το γέλιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει  τον πόνο και κατεβάζει το επίπεδο ορμονών στρες στο σώμα μας. Βέβαια δε συνηθίζουμε να γελάμε γιατί κάνει καλό στην υγεία, όπως και τα λαχανικά. Γελάμε γιατί παρά τα τραγικά που συμβαίνουν γύρω μας, ο κόσμος είναι στην ουσία αστείος και πολύ διασκεδαστικός.

8 Διαφορετικά είδη γέλιου για κάθε περίσταση !

  • Νευρικό γέλιο μέχρι δακρύων
  • Πιο σιωπηλό γέλιο …….. πεθαίνεις
  • Δολοφονικό γέλιο, αλά Κρουέλα Ντε  Βιλ
  • Γέλιο από την μύτη ή αλλιώς «ρουθούνισμα»
  • Γέλιο μέχρι να πονέσει η κοιλιά μας
  • Το ψεύτικο γέλιο του γραφείου
  • Μεταδοτικό γέλιο , από τον διπλανό της παρέας
  • Το γνωστό και ως «κακάρισμα»

Βασιλική Ζιακούλη

Κωνσταντίνα Μαυρομάτη

Top