Διατροφή ενός αθλητή

Εικόνα από sportsclinic.gr

Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο ενός αθλητή. Μέσα στο σώμα μας μετατρέπονται σε γλυκόζη, η οποία αποθηκεύεται στους μύες ως γλυκογόνο. Όταν ασκούμαστε, το σώμα μας χρησιμοποιεί το γλυκογόνο για ενέργεια. Αν ασκούμαστε για λιγότερο από 90 λεπτά, έχουμε αρκετό γλυκογόνο στους μύες μας, ακόμη και για δραστηριότητες υψηλής έντασης.

Καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη χωρίς υπερβολές

Η πρωτεΐνη παρέχει πολλά καύσιμα για ενέργεια. Αλλά τη χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε τους μύες μας. Ο άνθρωπος σε περιπτώσεις ήπιας φυσικής δραστηριότητας χρειάζεται 1,2-1,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Αυτό είναι περίπου 88 γραμμάρια πρωτεΐνης για ένα άτομο 68 κιλών. Ένας αθλητής αντοχής μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 1,7 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό είναι περίπου 150 γραμμάρια πρωτεΐνης για έναν αθλητή 90 κιλών.

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης μπορεί να ‘καταπιέσει’ τα νεφρά μας. Αντί για συμπληρώματα διατροφής, προτιμάμε τρόφιμα με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, γάλα, ξηρούς καρπούς ή φασόλια.

Εικόνα από stathmosnet.gr

Εικόνα από stathmosnet.gr

Ειδικά για αθλητές κολύμβησης

Η διατροφική προσέγγιση όσων ασχολούνται με την κολύμβηση επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, προϋποθέτει καλό σχεδιασμό γευμάτων με στόχο την ενίσχυση της απόδοσης, την μείωση της κόπωσης και την ικανότητα συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Όπως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα, οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές είναι απαραίτητο συστατικό των αθλούμενων ώστε να διατηρήσουν την μυϊκή τους μάζα, αλλά και τα επίπεδα υδάτωσης. Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας θα οδηγήσουν σε ανεπιθύμητη απώλεια μυϊκής μάζας, δυσλειτουργία έμμηνου ρύσης για τις γυναίκες και ορμονικές διαταραχές, αυξημένη κόπωση και πιθανούς τραυματισμούς.

Οι αθλητές που βρίσκονται συνέχεια μέσα στο νερό αργούν να νοιώσουν το αίσθημα της δίψας λόγω του υγρού περιβάλλοντος. Συνήθως παρατηρείται απώλεια έως 3 λίτρων/ μέρα μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της διούρησης. Όταν ένας αθλητής νοιώσει διψασμένος είναι δυστυχώς ένας αργοπορημένος δείκτης είναι αυξημένη, είναι απαραίτητο κομμάτι και η ενυδάτωσή τους κατά τη διάρκεια  της προπόνησης, ανάμεσα στις ασκήσεις. Οι ασκούμενοι πρέπει να έχουν πάντα κοντά τους ένα μπουκάλι με νερό ή τσάι. Οι συστάσεις για νερό είναι 1-3 ποτήρια νερό/κιλό ΣΒ που χάνεται στην προπόνηση. Η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την απόδοση της άσκησης.Έτσι, η κατάλληλη λήψη υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση είναι σημαντική για την υγεία και τη βέλτιστη απόδοση.

Ismini K.  ST1 3Ασχολούμαι  με την συγχρονισμένη κολύμβηση  σε επίπεδο πρωταθλητισμού τα τελευταία 8 χρόνια. Πιστεύω πως η διατροφή παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην απόδοση ενός αθλητή. Ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο πρωτεΐνες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αποτελεί την αφετηρία  για την εξελικτική του αθλητική πορεία.

Πηγές:

https://www.itrofi.gr/ygeia/athlitismos/article/253/5-symvoyles-diatrofis-gia-athlites

https://runnfun.gr/category/multisports/

 

Ισμήνη Κ.  ΣΤ1

 

2 Σχόλια

  1. Συγχαρητήρια Ισμήνη! Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίασή σου! Πάντα αναρωτιόμουν για πολλά πράματα από αυτά που έγραψες (κυρίως αυτό για την αφυδάτωση )γιατί πάντα αναρωτιόμουν γιατί όταν είμαι στη θάλασσα δεν διψάω καθόλου παρά το πολύωρο παιχνίδι μου. Παρεμπιπτόντως πολύ δύσκολο να είσαι αθλήτρια τόσα χρόνια! Και πάλι μπράβο για την παρουσίαση!

Υποβολή απάντησης