Spirited Away – Κριτική ταινίας

Η ταινία Spirited Away που κυκλοφόρησε το 2001,  είναι μια Ιαπωνική ταινία κινουμένων σχεδίων, η οποία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Hayao Miyazaki τον διάσημο σκηνοθέτη των Studio Ghibli. Έχει βραβευθεί, μεταξύ άλλων, με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για το 2002 και Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, ενώ έχει χαρακτηριστεί από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως μια από τις «50 ταινίες που κάποιος πρέπει να δει μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων», τοποθετώντας την πρώτη στη σχετική λίστα. Στο ελληνικό μεταγλωττισμένο αντίγραφο, την σκηνοθεσία διαλόγων καθώς και την προσαρμογή του κειμένου έχει κάνει ο Πέτρος Δαμουλής.

Εικόνα από https://soranews24.com

Εικόνα από https://soranews24.com

Η ταινία περιγράφει το μαγικό ταξίδι της μικρής Chihiroπου από μαθήτρια  δημοτικού σχολείου βρίσκεται να δουλεύει  σε λουτρά πνευμάτων, καθαρίζοντας  μπανιέρες και πατώματα . Οι γονείς της έχουν μεταμορφωθεί σε γουρούνια από την λαιμαργία τους. Στο τέλος για να σπάσει την κατάρα των γονιών της, πρέπει να τους αναγνωρίσει ανάμεσα σε μια ομάδα γουρουνιών. Σπάει την κατάρα και ξαναβρίσκει τους γονείς της, οι οποίοι δεν θυμούνται τίποτε απ” όσα συνέβησαν. Όλοι μαζί επιστρέφουν στο αυτοκίνητό τους, καλυμμένο πια με φύλλα δέντρων και σκόνη, και ξεκινούν πάλι για το νέο τους σπίτι.

Η ταινία δέχθηκε αποθέωση από τους κριτικούς. Χαρακτηρίστηκε ως ένα «εκτυφλωτικό, μαγευτικό και υπέροχα ζωγραφισμένο παραμύθι που θα κάνει τους θεατές πιο περίεργους και γοητευμένους από τον κόσμο μας» και «όχι μόνο μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, αλλά και χωρίς αμφιβολία η πιο όμορφη και όμορφα σχεδιασμένη». Πέρα από το φανταστικό στοιχείο η ταινία περιλαμβάνει περιβαλλοντικά μηνύματα και καλλιεργεί τη φιλία.
Πηγή κειμένου: https://el.wikipedia.org/wiki/Ταξίδι_στη_Χώρα_των_Θαυμάτων

 

Ευγενία Μ.   ΣΤ2

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης