Ευρωπαϊκοί χοροί

Στην Ευρώπη, ο κοινωνικός και λαϊκός χορός, που ήταν σχεδόν όμοιοι, αρχίζουν να διαχωρίζονται κατά την διάρκεια του 14ου αιώνα όταν οι δημοφιλείς κυκλικοί χοροί μετακινήθηκαν στο εσωτερικό των αγγλικών αριστοκρατικών σπιτιών. Τον 15ο και 16ο αιώνα εμφανίζεται ο αγκαλιαστός χορός με ποικίλες μορφές. Στα μέσα του 16ου και 17ου αιώνα, διαμορφώνεται ο χαρακτήρας του κοινωνικού χορού με επιρροές από την αριστοκρατική τάξη της Γαλλίας και της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια 18ου και 19ου αιώνα, η Polka, η Mazurka, και ιδιαίτερα το Waltz, ενθουσιάζουν την Ευρώπη, η οποία όμως από τον 20ο αιώνα και μετά χορεύει στους ρυθμούς του Foxtrot, του Tango και του Swing ύστερα από τις μουσικοχορευτικές επιρροές της Αμερικής.

 

1. Swing

Εικόνα από https://www.thedanceclub.gr

Εικόνα από https://www.thedanceclub.gr

Το Swing χορεύτηκε για πρώτη φορά το 1923 στο Τσάρλεστον από αφρικανούς λιμενεργάτες. Τo Savoy Ballroom ήταν το γνωστότερο κλαμπ σουίνγκ στη Νέα Υόρκη, εκεί γεννήθηκαν οι πρώτες εναέριες φιγούρες και έγινε γνωστό το Swing στην υπόλοιπη Αμερική. Ο χορευτής George «Shorty» Snowden τον μετονομάζει σε Lindy Hop, παρομοιάζοντας τον τρελό βηματισμό και τις γρήγορες φιγούρες του Swing με το άλμα του αμερικανoύ αεροπόρου Charles Augustus Lindbergh »Lucky Lindy» από την Νέα Υόρκη στο Παρίσι.

 

 

Εικόνα από https://www.thedanceclub.gr

Εικόνα από https://www.thedanceclub.gr

2. Foxtrot

Το Foxtrot γίνεται ο πιο διμοφιλής χορός στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Θεωρείται ότι πήρε το όνομα του από τον ηθοποιό, χορευτή και μουσικό Harry Fox, ο οποίος πειραματίστηκε με δύο παλαιότερους χορούς (One Step,Two Step) που εμφανίστηκαν το 1914 στην Αμερική από τους Vernon and Irene Castle.

 

 

Εικόνα από https://www.thedanceclub.gr

Εικόνα από https://www.thedanceclub.gr

3. Waltz

To Waltz, που ήταν ο πρώτος αγκαλιαστός χορός, ξεκίνησε να χορεύεται από τους χωρικούς της Αυστρίας και της Γερμανίας τον 13ο αιώνα. Τον 18ο αιώνα γίνεται γνωστός στη Βιέννη και στη συνέχεια εξαπλώνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη ως Viennese Waltz.

Πηγή : https://www.thedanceclub.gr

 

Αντζελίνα Δ.  ΣΤ2

1 Σχόλιο

  1. Το άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί οι τρεις χοροί που παρουσιάζει ξεκίνησαν σαν χοροί που χόρευαν οι απλοί άνθρωποι αλλά είναι τελείως διαφορετικοί από τους Ελληνικούς λαϊκούς χορούς που είναι συνήθως κυκλικοί και ομαδικοί.

Υποβολή απάντησης