Fast and Furious 8 – Κριτική ταινίας

Δράση, αυτοκίνητα, μύες ασύλληπτου εύρους, τα καλά παιδιά που βρίσκονται εκτός νόμου, μια ομάδα που όλα τα μπορεί κι είναι και οικογένεια. Οικογένεια. Αυτή η λέξη και οι διαφορετικές σημασίες της, βρίσκεται στο επίκεντρο του όγδοου «επεισοδίου» του franchise των «Fast & Furious». Και τα καταφέρνει μια χαρά, αν κανείς σκεφτεί ότι είναι η όγδοη ταινία μέσα σε 16 χρόνια και δεν έχει χάσει τη γυαλάδα της, ή ότι είναι η πρώτη της τελευταίας τριλογίας ταινιών της σειράς, ή ότι εξακολουθεί να βάζει, τόσα χρόνια μετά, κάτι τύπους να τρέχουν τέρμα γκάζι και να ξυπνά ένταση, συγκίνηση και κέφι.

Εικόνα από https://medium.com

Εικόνα από https://medium.com

Η ταινία ξεκινά στην Αβάνα – το «FF8» είναι η μία από τις πρώτες αμερικανικές ταινίες που γυρίστηκαν στην Κούβα με την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών – όπου ο Ντομ και η Λέτι περνούν τον μήνα του μέλιτος κάνοντας, τι άλλο, κόντρες. Εκεί, όμως, το όνειρο θα κοπεί απότομα, όταν η Σάιφερ, μια underground χάκερ με ανθρωπιστική συνείδηση, θα συναντήσει τον Τορέτο και θα τον εκβιάσει, με άγνωστό μας διακύβευμα, να στραφεί εναντίον της ίδιας του της ομάδας.

Η ίδια η πλοκή της ταινίας δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα, η αγωνία δεν ανεβάζει ταχύτητα κι αυτό ίσως οφείλεται και στην παρουσία της  Σαρλίζ Θερόν στο ρόλο της ultra-κακιάς, η οποία μπορεί να είναι πάντα μια καλλονή, αλλά δεν βολεύεται με τα ξανθά μποντερέκια στο κεφάλι της και τον αυτοσαρκασμό που θα περίμενε κανείς να δει στο βλέμμα της. Ή ίσως φταίει και το γεγονός ότι, βάζοντας τον Τορέτο να μάχεται από την αντίπαλη πλευρά, η ταινία χάνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει συγκίνηση και συναισθηματισμό, χαρακτηριστικά που πάντα λειτουργούσαν ως αντίβαρο του λάστιχου που καίγεται στην άσφαλτο.

Εκείνο που αληθινά λειτουργεί, όμως, σ” αυτό το τρόπον τινά restart του franchise είναι η δράση: εκεί το ντεπόζιτο της έμπνευσης δεν έχει αδειάσει στο ελάχιστο. Από τις δεκάδες αυτοκινήτων που κάνουν ελεύθερη πτώση, κατακόρυφα, από τα παράθυρα πολυόροφου κτιρίου, ως τα αδιάκοπα κυνηγητά και το μεγαλεπήβολο φινάλε πάνω στον πάγο της ρωσική στέπας, όπου τα αυτοκίνητα και τα τανκς της team Toretto έχουν ν” αναμετρηθούν μ” ένα υποβρύχιο που κόβει, σαν πτερύγιο καρχαρία, τη στεριά κι όπου ο The Rock ανατρέπει με το δαχτυλάκι την πορεία ενός όλμου γιατί ναι, εκείνος μπορεί.

Πηγή:https://flix.gr/cinema/the-fate-of-the-furious-review.html

Γιάννης Σ. ΣΤ2

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης