Ρωτώντας τους δασκάλους μας…

Πάντα με γοήτευε το επάγγελμα του δασκάλου. Πώς ένας άνθρωπος αποφασίζει να αναλάβει ένα τόσο δύσκολο έργο σαν και αυτό της εκπαίδευσης των παιδιών; Πόσο μάλλον να ανοίξει τις πόρτες του θαυμαστού κόσμου της γνώσης στα μικρά παιδιά που πρωτοπάνε στο σχολείο. Σκέφτηκα λοιπόν πως θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτούσαμε τους δασκάλους μας σχετικά με τη δουλειά τους. Έτσι αποφάσισα να ζητήσω από τον δάσκαλό μας, τον κύριο Γιώργο Κατσικίνη, δάσκαλο του ΣΤ1, να μας διηγηθεί την δική του ιστορία.

 

  • Γιατί επιλέξατε αυτή τη δουλειά;

Όταν πήγαινα στην Γ’ Λυκείου φαντάστηκα τον εαυτό μου να διδάσκει σε μια τάξη και αυτή η εικόνα μ’ έκανε να νιώσω ωραία. Πάντα μου άρεσε η ιδέα να μοιράζομαι πράγματα με τους γύρω μου και η ιδέα να μοιράζομαι γνώσεις με έκανε ευτυχή.

  • Από που ξεκινήσατε να διδάσκετε;

Πρωτοδίδαξα σε ένα ιδιωτικό σχολείο για 5 χρόνια και όταν διορίστηκα στο δημόσιο πρωτοδούλεψα σ’ ένα μικρό νησί, τον Άγιο Ευστράτιο.

  • Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά;

Διδάσκω 31 ολόκληρα χρόνια.

  • Ποιο από τα σχολεία που διδάξατε σας άρεσε περισσότερο;

Κάθε σχολείο, κάθε σχολική χρονιά και κάθε ομάδα παιδιών σε μια τάξη είναι πράγματα μοναδικά που δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους.

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας μάθημα;

Αγαπώ ιδιαίτερα την γεωγραφία. Μου αρέσει να ταξιδεύω νοερά στο χάρτη και να γνωρίζω πτυχές μοναδικές του πλανήτη μας.

  • Τι δυσκολίες έχει αυτή η δουλειά;

Μια μεγάλη δυσκολία είναι να καταφέρνεις να κρατάς “ζωντανό” το ενδιαφέρον όλων των παιδιών και να συντονιζόμαστε όλοι σαν μια καλοκουρδισμένη ομάδα.

  • Τι σας αρέσει περισσότερο σε αυτή τη δουλειά;

Το μεγαλύτερο δώρο ενός δασκάλου είναι η συνύπαρξή του με τα παιδιά. Ένα χαμόγελο και δύο λαμπερά μάτια είναι ότι καλύτερο έχω να θυμάμαι όταν γυρίζω σπίτι μου, όσο κουραστική κι αν ήταν η μέρα.

 

Μαρία Κ.   ΣΤ1

2 Σχόλια

  1. Πολύ πρωτότυπη η ιδέα σου Μαρία! Πετυχημένες ερωτήσεις, ένα μπράβο και στον κύριο Κατσικίνη. Μου αρέσει το πως ταυτόχρονα οι απαντήσεις είναι περίπλοκες και ξεκάθαρες. Πιο πολύ οι ερωτήσεις 4, 5 και 7.Επίσης έχω πάει στον Αη-Στρατη, φαντάζομαι ότι ήταν πολύ ωραία!

  2. Πολύ ωραία και πρωτότυπη ιδέα, καλογραμμένη. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο πρόλογος γιατί σου δίνει ένα ακόμα κίνητρο για να διαβάσεις τη συνέντευξη και μία απορία για τις σκέψεις των δασκάλων. Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και εξίσου πολύ καλές απαντήσεις από το δάσκαλο.

Υποβολή απάντησης