Άγχος εξετάσεων

Της Κυριακής Στεφανίδου και της Ευαγγελίας  Τόζιου

   Μιας που πλησιάζει ο καιρός των εξετάσεων αποφασίσαμε να σας μιλήσουμε για κάτι που μας κυριεύει και μας απασχολεί πολύ αυτή την περίοδο:το άγχος.Το άγχος είναι μια ψυχοσωματική κατάσταση που οφείλεται σε φόβο ή ανησυχία για κάτι. Είναι ένα συναίσθημα που προκαλείται πολύ συχνά κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Πως μπορούμε όμως εμείς να το καταπολεμήσουμε και να το ξεπεράσουμε;

    Αρχικά, θα ήταν καλό ο μαθητής-μαθήτρια κατά το χρονικό διάστημα πριν τις εξετάσεις να οργανώσει σωστά τον χρόνο του έτσι ώστε να μην φορτωθεί πολύ το πρόγραμμά του τις τελευταίες μέρες και να του μείνει αρκετός ελεύθερος χρόνος για δραστηριότητες της αρέσκειάς του. Ακόμη θα ήταν καλό ο μαθητής-μαθήτρια προτού μπει στην αίθουσα να προετοιμαστεί ψυχολογικά κάνοντας μια βόλτα για να καθαρίσει το μυαλό του, να ξεχαστεί και να κάνει σκέψεις που τον ευχαριστούν.

   Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης σε περίπτωση που ο μαθητής  αισθανθεί άγχος ή πάθει κρίση πανικού κατά τη διάρκεια της ώρας που γράφει είναι οι βαθιές ανάσες (εισπνοή από τη μύτη, εκπνοή από το στόμα). Ο μαθητής εκείνη την στιγμή πρέπει να επικεντρωθεί στην αναπνοή του και να αγνοήσει όλες τις σκέψεις που του προκαλούν άγχος.Τέλος, πάνω από όλα ο μαθητής-μαθήτρια πρέπει να είναι αισιόδοξος και να σκέφτεται θετικά χωρίς ματαιοδοξία.

Βέβαια, ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων για αυτό και ο καθένας από εμάς πρέπει να βρει τον δικό του, όπου σίγουρα είναι και ο καταλληλότερος. Η τελευταία μας συμβουλή που είναι και πολλή σημαντική είναι να μην καταναλώνει ο μαθητής-μαθήτρια υποκατάστατα για την αντιμετώπιση του άγχους. Αντί γι΄αυτά ο μαθητής-μαθήτρια πρέπει να προσπαθήσει να το αντιμετωπίσει και να το ξεπεράσει μόνος του.

 

Σχολιάστε

Top