Ο χορός

Της Μυρτώς-Παναγιώτας Μερτζανίδου

Χορός ονομάζεται η έκφραση συναισθημάτων μέσω κινήσεων του σώματος, συνήθως σε συνδυασμό ή παράλληλα με συγκεκριμένη μουσική. Αυτός είναι ο επιστημονικός ορισμός για τον χορό, για τους ίδιους τους χορευτές όμως είναι τρόπος ζωής είναι το δικό τους ναρκωτικό χωρίς το οποίο δεν μπορούν να ζήσουν.

    Μετά από κάποια χρόνια προσωπικής εμπειρίας χορού αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο για το τι σημαίνει χορός .  Ο χορός αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος στις ζωές όλων μας ακόμη και όσων δεν έχουν ασχοληθεί με αυτόν. Οι περισσότεροι από εμάς όταν θα επισκεφτούν κάποιο μπαρ ή κάποιο άλλο κέντρο διασκέδασης θα αφεθούμε στο ρυθμό της μουσικής και θα παρασυρθούμε κουνώντας έστω και ελάχιστα κάποιο μέρος του σώματός μας. Ο χορός επίσης είναι από τις λίγες, ίσως και η μοναδική δραστηριότητα που αποτελεί άθλημα και τέχνη ταυτόχρονα. Για αυτόν τον λόγο όποιο είδος χορού και αν εξετάσουμε (μπαλέτο, μοντέρνος χορός ,μιούζικαλ, σύγχρονο , χιπ-χοπ, λάτιν ,παραδοσιακοί) έχει πλήθος από θετικά αντίκτυπα στους χορευτές αλλά και σε όσους απλά κουνιούνται σύμφωνα με την μουσική.

   Ως άθλημα,  είναι ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος ψυχαγωγίας, συμβάλλει στην σωματική ευεξία των χορευτών.Μαθαίνουν να έχουν αφοσίωση, τον πλήρη έλεγχο του σώματός τους και των κινήσεων που πραγματοποιούν.Οι χορευτές πειθαρχούνται και κοινωνικοποιούνται παρόλο που θεωρείται ατομικό άθλημα. Νιώθουν το αίσθημα της επιβράβευσης και της ανταμοιβής (χειροκρότημα σε παραστάσεις, καλοί βαθμοί σε εξετάσεις )

   Ως τέχνη μας βοηθάει να γνωρίσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας.  Είναι τρόπος όξυνσης του πνεύματος καθώς συνδυάζει και μουσική παιδεία ως ένα βαθμό.  Ευχαριστεί τον χορευτή και βοηθάει στην καλή και χαρούμενη διάθεσή του.  Αποτελεί ένα μέσο ψυχικής ξεκούρασης και διέξοδο από την φορτική καθημερινότητα.

   Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε λοιπόν πως η ερασιτεχνική ενασχόληση με τον χορό που εμείς επιλέγουμε μας προσφέρει απλόχερα όλες τις θετικές επιπτώσεις αρκεί να ασχολούμαστε μέχρι το σημείο που μας ευχαριστεί γιατί ως επάγγελμα ίσως χάσει τη μαγεία του και την υπέροχη αυτή αίσθηση που έχει λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και καταλήξει μία από τις πολλές καταναγκαστικές εργασίες!!! Και κάτι ακόμα, ο καθένας μας αντιλαμβάνεται με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την μουσική και τις κινήσεις για αυτό και δεν μπορούμε να πούμε αν κάποιος που αυτοσχεδιάζει, χορεύει ωραία ή όχι γιατί ο καθένας χορεύει με την ψυχή του όπως αισθάνεται.

Σχολιάστε

Top