Παχυσαρκία: Πρόβλημα(;)

διατρ 1

Γράφει η Ευαγγελία Τεγούση,
Η παχυσαρκία δυστυχώς είναι ένα έντονο φαινόμενο που μας απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία  χρόνια, καθώς οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει τις δυτικές συνήθειες στον τρόπο διατροφής τους. Συγκεκριμένα η  παιδική παχυσαρκία έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στην Ελλάδα. Όμως για να δούμε τι είναι παχυσαρκία;

 Ως παχύσαρκο χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει αυξημένο σωματικό βάρος, που έχει, δηλαδή, μεγάλη συσσώρευση λίπους στο σώμα του.
Ποια τα αιτία της; Ποικίλοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν την παχυσαρκία. Ωστόσο τα αιτία διαφέρουν ανάλογα με το άτομο. Για παράδειγμα ο γρήγορος ρυθμός ζωής έχει ως αποτέλεσμα οι γονείς να μην δίνουν την απαραίτητη σημασία στα γεύματα των παιδιών τους. Έτσι καταφεύγουν σε γρήγορα και πρόχειρα γεύματα τα οποία κρύβουν συντηρητικά. Επίσης οι γονείς  λειτουργούν ως πρότυπο και έτσι τα παιδιά ταυτίζονται με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες τους. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που τα παχύσαρκα παιδιά έχουν και παχύσαρκους γονείς.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η καθιστική ζωή. Εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των μέσων  της τεχνολογίας και κυρίως τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα παιδιά καταλήγουν σε σημείο τέτοιο ώστε να αδρανοποιούνται και να μην δραστηριοποιούνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμελούν την σωματική άθληση και να μην διαθέτουν έτσι ένα υγιές σώμα. Επίσης τα φάρμακα μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση του φαινομένου αυτού .
Επιπλέον η ψυχολογία είναι επίσης καθοριστική στην εμφάνιση της παχυσαρκίας. Ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση τροφής -πόσο μάλλον όταν κάποιος διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα, καθώς η τροφή σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί ως καταπραϋντικό. Έρευνα μάλιστα έχει δείξει ότι μεγάλο ποσοστό ατόμων, όταν αγχώνεται, καταφεύγει στο ψυγείο!
Μπορεί άραγε η παχυσαρκία να αντιμετωπιστεί; Ναι, φυσικά, και μπορεί.

Πρώτα από όλα σημαντική είναι η σωματική άσκηση. Το άτομο μέσω της γυμναστικής δημιουργεί ένα υγιές και ικανό σώμα , νιώθει ισορροπημένος και επίσης θωρακίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Επιπρόσθετα η υγιεινή διατροφή θα εξασφαλίσει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών στο σώμα και, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, «το φάρμακο σου η τροφή σου».

διατρ

Γενικά η παχυσαρκία είναι ένα αρνητικό φαινόμενο  που οφείλουμε να θέσουμε υπό έλεγχο, δείχνοντας σεβασμό στην παράδοσή μας και υιοθετώντας τη μεσογειακή διατροφή. Με θέληση και αποφασιστικότητα  μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, Εξάλλου, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι, «νους υγιής εν σώματι υγιεί» .

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης