Χουλιγκανισμός: Το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο

cache_1500x3000_Analog_medium_583012_212681_1892018

Ελίσα Φεϊζούλλα,  Α3

 Μία μεγάλη πληγή για τον σύγχρονο αθλητισμό και κυρίως για αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αποτελούν τα φαινόμενα βίας και φανατισμού στα γήπεδα.

Ο χουλιγκανισμός ξεκίνησε στη Βρετανία  και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα επικίνδυνο για την κοινωνία και την πολιτεία φαινόμενο. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο χουλιγκανισμός έχει λάβει σταθερά μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις και η λύση του  αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας.  Αλλά ποια είναι στα αλήθεια  τα αίτια του φαινομένου;

Χωρίς αμφιβολία κύριο αίτιο του φαινομένου αποτελεί ο ασταθής συναισθηματικός κόσμος των ανθρώπων. Η αποξένωση, το άγχος και οι δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες της εποχής ασκούν έντονη επιρροή στον ψυχισμό του ανθρώπου που επιζητεί την εκτόνωσή του μέσα στους αθλητικούς χώρους. Επιπρόσθετα η κρίση των σχέσεων της οικογένειας και τα αρνητικά πρότυπα που υιοθετούν οι άνθρωποι  συμβάλλουν σε τέτοια φαινόμενα  αντικοινωνικών εκδηλώσεων, καθώς όλοι επιζητούμε προσοχή την οποία μερικοί άνθρωποι δεν μας προσφέρουν.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας αυτού του φαινομένου είναι και τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν οι πολίτες. Η ανεργία και η αναξιοκρατία   αποκαρδιώνουν τους νέους σε μεγάλο βαθμό και ενδεχομένως πυροδοτούν τέτοιες βαρβαρότητες. Παράλληλα σημαντικό πρόβλημα αποτελούν και αρκετά αθλητικά σωματεία που για να κερδίσουν χρήματα και δύναμη φανατίζουν τους φιλάθλους και τους μετατρέπουν σε οπαδούς  χωρίς κρίση που παρασύρονται από τα βίαια ένστικτά τους.

Οι παραπάνω παράγοντες προκαλούν το φαινόμενο του χουλιγκανισμού με ολέθριες επιπτώσεις στην κοινωνία. Οι φορείς αγωγής απαιτείται να αναλάβουν δράση. Η οικογένεια και το σχολείο οφείλουν να μεταδώσουν στα παιδιά τις κατάλληλες αξίες και ιδεώδη και να διδάξουν πως να διοχετεύουν την ενεργητικότητά τους σε  υγιείς τρόπους έκφρασης. Επιπρόσθετα τα ΜΜΕ είναι σημαντικό να προβάλλουν υγιή πρότυπα αθλητών και όχι φανατικών  που εκτονώνουν την οργή τους. Από την άλλη και η πολιτεία οφείλει με ουσιαστικές παρεμβάσεις να διαφοροποιήσει τον χαρακτήρα του αθλητισμού και να ενισχύσει το φίλαθλο πνεύμα στους πολίτες. Οι λύσεις είναι εφικτές- χρειάζεται να αγωνιστούμε να τις εφαρμόσουμε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης