Εκπαίδευση και Δημοκρατία

Democracy_and_Education

Γράφει η μαθήτρια Ελίζα Φεϊζούλα,

Στο πλαίσιο του προγράμματος  Βουλή των Εφήβων  που πραγματοποιείται φέτος στο σχολείο μας, παρακολουθήσαμε διαδικτυακά ένα ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα την σύγχρονη Εκπαίδευση και τη  Δημοκρατία. Σε ένα κλίμα φιλικό και εποικοδομητικό, επιστήμονες και άνθρωποι των γραμμάτων, μέσω της συζήτησης, μας έκαναν να φιλοσοφήσουμε, να αναρωτηθούμε, να προβληματιστούμε, να εμπνευστούμε, να αλλάξουμε, αλλά και, το σημαντικότερο, να συν-δημιουργήσουμε.

 Οι ευκαιρίες δεν έρχονται, αν δεν τις προκαλέσεις! Είναι σημαντικό μέσω της εκπαίδευσης οι μαθητές να γίνονται πολίτες, πραγματοποιώντας το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Επιπροσθέτως  η ψηφιακή μετάβαση της εκπαίδευσης είναι μία άκρως λειτουργική ανταπόκριση για τη σκέψη των παιδιών.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται ο διάλογος αλλά και οι καλύτερες πρακτικές διδασκαλίας και μάθησης  στα σχολεία. Η πίστη μας στην Εκπαίδευση βασίζεται στο ότι υπάρχει η γνώση και οι υποδομές για να επιτευχθούν όλα αυτά, αλλά χρειάζεται και θέληση! Επιπλέον καθηγητές και μαθητές οφείλουν να υιοθετήσουν  αυτόν τον νέο τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, αυτήν την καινούργια σχολική πραγματικότητα.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη της εκπαίδευσης είναι τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών, καθώς αυτά είναι που συνιστούν την καρδιά αυτής της ιδεολογίας. Μέσω αυτών θα εμφυτεύσουμε τη δημιουργικότητα  κατά την εκμάθηση των μαθητών και θα κάνουμε «κάτι διαφορετικό» στην «κατασκευή» της  ψηφιακής εκπαίδευσης . Αλλά για να ενσωματώσουμε την ευρωπαϊκή τεχνολογία  θα πρέπει να ακούσουμε σκέψεις και απόψεις. Όλα αυτά θα αυξήσουν τις προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή αγορά και συγκεκριμένα στην  ελληνική.

Οι νέοι οφείλουν να δείξουν ενδιαφέρον, ωριμότητα και υπευθυνότητα απέναντι σε αυτά τα θέματα καθώς  αυτοί είναι η ύψιστη παρακαταθήκη της παγκόσμιας κοινότητας και κυρίαρχοι σύμβουλοι των ενεργειών και των αποφάσεων που θα ληφθούν στο μέλλον!

Σκέψεις και προβληματισμοί από το συνέδριο που παρακολουθήσαμε στο σχολείο με θέμα την Εκπαίδευση, νέες προοπτικές και Δημοκρατική ανάμειξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης