Τα νέα του σχολείου από την Άρτεμις Λαζαρίδου

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Από την Άρτεμις Λαζαρίδου

 

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και εκφοβισμού. Στα πλαίσια αυτής της σημαντικής ημέρας, οι μαθητές της Γ΄ τάξης διερεύνησαν τη στάση των μαθητών του σχολείου μας απέναντι στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και ανώνυμα κατέγραψαν τα περιστατικά που έχουν βιώσει.

Επιπλέον, οι μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης  παρακολούθησαν σχετικά βιντεάκια και αξιοποίησαν το υλικό του Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, καθώς επίσης ζωγράφισαν και δημιούργησαν ομαδικές αφίσες για την ευαισθητοποίηση σε θέματα σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Η  ηλεκτρονική αφίσα!

Εθισμός στο Διαδίκτυο

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει στις μέρες μας και επηρεάζει πολλούς εφήβους αλλά και παιδιά. Στο σχολείο μας έγινε μια δράση πάνω στο πρόβλημα του εθισμού σε συνεργασία με το Δίκτυο Άλφα στους μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης.

Οι μαθητές μέσα από μια διαδραστική διαδικασία μελέτης ενός case study, ενημερώθηκαν για τις αιτίες, τις συνέπειες καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του εθισμού από  την χρήση του διαδικτύου.

 

PROJECT «ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ, ΜΕ ΑΦΟΡΑ»

Οι μαθητές και μαθήτριες του Α6 συγκέντρωσαν υλικό, φωτογραφίες, βίντεο και έφτιαξαν τα δικά τους συνθήματα για να δημιουργήσουν μια αφίσα με στόχο την ευαισθητοποίηση για την θαλάσσια ρύπανση που μας αφορά

Αφίσα του Α6

Κάνοντας κλικ στις φωτογραφίες, μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και εικόνες, καθώς και να παρακολουθήσετε ένα βίντεο πάνω στην θαλάσσια ρύπανση.

Άσκηση σεισμού

Με στόχο την ετοιμότητα εκπαιδευτικών και μαθητών σε περίπτωση σεισμού έγινε στο σχολείο μας με επιτυχία άσκηση σεισμού. Οι  μαθητές ενημερώθηκαν  από τους εκπαιδευτικούς,  πριν από την άσκηση, για όσα πρέπει να ξέρουν για την ασφαλή εκκένωση του κτιρίου(διατήρηση ψυχραιμίας, κατάλληλη έξοδο κλπ).

Φροντίδα της αυλής

Οι υπεύθυνοι του Δήμου για το Πράσινο φρόντισαν τα παρτέρια με πράσινο  που υπάρχουν στο προαύλιο και βελτίωσαν γενικά τον χώρο της αυλής.

 

24ου  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -  Εκπαιδευτικές  προβολές  NextGen  

Το σχολείο μας συμμετείχε  στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προβολών NextGen του 24ου Φεστιβάλ  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ταινίες ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους που παρέχει δωρεάν το Φεστιβάλ σε σχολεία.

Μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν τα ντοκιμαντέρ:

Τα παιδικά χρόνια του Ιμάντ

Μετά από δύο χρόνια αιχμαλωσίας από το Ισλαμικό Κράτος, η Γκαζάλα και τα δύο της μικρά παιδιά (μια οικογένεια Γιαζίντι) απελευθερώνονται και επιστρέφουν στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ο τετράχρονος Ιμάντ έχει εκρήξεις θυμού και βίας.    Με υπομονή και σεβασμό, ο σκηνοθέτης παρακολούθησε από κοντά τον Ιμάντ και την ψυχικά τραυματισμένη οικογένειά του επί σειρά ετών. Με τη βοήθεια ενός εκπαιδευτικού, ο Ιμάντ κάνει τα πρώτα του μικρά βήματα στην κατεύθυνση μιας φυσιολογικής παιδικής ηλικίας.

  Βάλε τα δυνατά σου !

Το Λύκειο Lowell του Σαν Φρανσίσκο, ένα από τα καλύτερα δημόσια σχολεία της χώρας, προσελκύει μαθητές με υψηλές επιδόσεις –σχεδόν το 70% είναι Ασιάτες Αμερικανοί– από όλη την πόλη σε ένα αμείλικτα ανταγωνιστικό σύμπαν. Η κάμερα ακολουθεί τους τελειόφοιτους στους διαδρόμους και στις τάξεις, καθώς εντείνεται το άγχος τους να κάνουν καλή εντύπωση στους υπεύθυνους για την εισαγωγή τους στα ελίτ πανεπιστήμια, με τους ελέγχους τους, τους βαθμούς των εξετάσεων και τη γενικότερη εικόνα της αριστείας τους. Οι μαθητές είναι περήφανοι που είναι σπασίκλες και αφηγούνται τις ιστορίες τους με ειλικρίνεια και χιούμορ παρά την πίεση που υφίστανται. Θα πετύχουν τα όνειρά τους; Τι θα συμβεί αν αποτύχουν;

Κάνε τα όνειρά σου τατουάζ

Σε συνεργασία με τους διοργανωτές του ισπανικού ποδοσφαιρικού πρωτάθληματος (γνωστού ως La Liga), σε ορισμένες πόλεις του Ιράν διοργανώνονται ποδοσφαιρικές κατασκηνώσεις για νέα ταλέντα. Βετεράνοι ποδοσφαιριστές και παράγοντες της La Liga καλούνται να επιλέξουν 17 αγόρια μεταξύ 11 και 13 ετών, τα οποία αργότερα θα σταλούν στα περίφημα προγράμματα προπόνησης στην Ισπανία για να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους. Παρότι προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα, όλα τα παιδιά αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο με τον ίδιο τρόπο: ως μια ευκαιρία να εξασφαλίσουν το μέλλον της οικογένειάς τους. Οι γονείς ελπίζουν πως τα παιδιά τους θα καταλήξουν στην Ισπανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα ενταχθούν σε επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στο εγγύς μέλλον, μόνο και μόνο για να αλλάξουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση των οικογενειών τους. Όσο για τα αγόρια, μπορούν ήδη να φανταστούν πως είναι αστέρες του ποδοσφαίρου – αν και δεν έχουν πάει ποτέ στο εξωτερικό και η διαδικασία έκδοσης της βίζας τους θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή προβλημάτων.

Τα παιδιά της σόουλ

Στο Μέμφις, μια από τις πιο στενάχωρες πόλεις της Αμερικής, η Ακαδημία Stax Music είναι μια όαση για τους κατοίκους. Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί προέκταση της παρακαταθήκης της Stax Records: της θρυλικής δισκογραφικής εταιρείας soul μουσικής της δεκαετίας του ’60 που λειτουργούσε ως καταφύγιο και χώρος ενεργού διαλόγου κατα τη διάρκεια του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα. Μαθαίνοντας και κατανοώντας τη soul μουσική στο πλαίσιο εξωσχολικών προγραμμάτων, οι έφηβοι ξεκινούν ένα ταξίδι στην αφροαμερικανική κληρονομιά και ανοίγονται σε νέους ορίζοντες. Μια μουσική οδύσσεια μέσα από την ιστορία και τις ανησυχίες της νέας γενιάς.

Ο Χορός του σχολείου μας!

Ο χορός του σχολείου μας είναι γεγονός! Στις 18 Μαρτίου περιμένουμε με χαρά και ανυπομονησία να βρεθούμε όλοι μαζί και να διασκεδάσουμε!

 

Δράση για την Ημέρα της Ποίησης

Τι να σας κάνω μάτια μου εσάς τους ποιητές;

Οι ποιητές μιλούν για την τέχνη τους

 Παιχνίδι κρυμμένου ποιητικού θησαυρού στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθέριου- Κορδελιού με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης στις 21 Μαρτίου 2022.

 

«Μη με ρωτάτε τι είναι η ποίηση.
Πέστε μου μόνο τι θα ‘ταν η ζωή
δίχως αυτή!»

 λέει ο ποιητής Θανάσης Κωσταβάρας κι έχει δίκιο!  Τι θα ήταν η ζωή χωρίς την ποίηση; Χωρίς αυτές τις μαγικές λέξεις που στοχεύουν κατευθείαν στην ψυχή μας; Και τι πιο ωραίο από το να γεμίσουν οι ψυχές των μαθητριών και των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών με ποιητικές λέξεις! Για την παγκόσμια ημέρα ποίησης επιλέξαμε να γεμίσουμε τους τοίχους του σχολείου μας με ποιήματα και να παίξουμε- μαθητές και εκπαιδευτικοί – ένα παιχνίδι αναζητώντας στίχους. Στα ποιήματα που επιλέξαμε οι ποιητές μιλούν για την τέχνη τους.

Εδώ μπορείτε να δείτε το padletμε τις «μαγικές λέξεις»!

https://padlet.com/sarrafimaria/Bookmarks

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης