Ταξιδεύοντας – Κέρκυρα από τις Αδάμ Ζωή και Βάκια Γεωργία

Πάσχα στην Κέρκυρα!

Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδικό, γεμάτο ήθη και έθιμα που λαμβάνουν χώρα σε πολλές πόλεις και νησιά της, προσφέροντας στους ανθρώπους αξέχαστες εμπειρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κέρκυρα, όπου τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα ήθη και τα έθιμα ταξιδεύουν παγκοσμίως.

Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς, περίπου στις 6 το πρωί, στην Παναγία των Ξένων, μια εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική Επτανησιακού ρυθμού. Στις 9 το πρωί στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα ξεκινά η λιτανεία του Αγίου που καθιερώθηκε το 1550, όταν η Κέρκυρα σώθηκε από λιμό. Το περίεργο εδώ είναι ότι γίνεται ταυτόχρονα και η περιφορά του Επιταφίου, αντίθετα από όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. Εντυπωσιακό και θορυβώδες, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το Πάσχα εκεί καθώς ο κόσμος μαζεύεται στη Σπιανάδα και στο Λιστόν  όπου μπορεί να απολαύσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα του Πάσχα στη χώρα μας, τους Μπότηδες που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, τους Μπότηδες, από τα μπαλκόνια τους. Οι Μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους Μπότηδες κόκκινες κορδέλες (το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας).

Μέχρι το βράδυ της Ανάστασης, η Κέρκυρα είναι πλημμυρισμένη από κόσμο που συνήθως παρακολουθεί τις λειτουργίες ή τα μικρά γεγονότα και έθιμα που λαμβάνουν χώρα παντού στην πόλη. Ένα ακόμα από τα πιο εντυπωσιακά, αλλά και αστεία έθιμα, είναι το έθιμο της Μαστέλας, που αναβιώνει στο εμπορικό κέντρο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι τοποθετούν ένα μισοβάρελο στολισμένο με κορδέλες και μυρτιές και καλούν τους περαστικούς να ρίξουν νομίσματα για το καλό. Στο τέλος της μέρας, όταν οι καμπάνες της Ανάστασης ηχήσουν κάποιος πρέπει να βουτήξει μέσα στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για πολλούς ακόμη, αξίζει να επισκεφτείτε την Κέρκυρα και να ζήσετε ένα Πάσχα αξέχαστο!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης