«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ” ένα γλάρο να πετάει» Luis Sepulveda από τη Σοφιάδου Μαριάνθη

«Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει» από τη Σοφιάδου Μαριάνθη

 

       Ο συγγραφέας Luis Sepulveda μας διηγείται ένα παραμύθι με πρωταγωνιστές ζώα. Μια γλαροπούλα , η Κενγκά πέφτει θύμα μιας μαύρης ουσίας, την οποία είχαν αφήσει κάποια πετρελαιοφόρα και μόλυναν τη θάλασσα. Όμως πριν πεθάνει καταφέρνει να φτάσει στο μπαλκόνι ενός γάτου ‘μαύρου , πελώριου και χοντρού’, του Ζορμπά. Εκεί γεννάει ένα αυγό και ζητάει από τον γάτο να μάθει στο μικρό της γλαρόπουλο να πετάει. Εκείνος παρόλο που δεν γνωρίζει πως θα τα καταφέρει συμφωνεί και δέχεται το αίτημά της. Στην προσπάθειά του αυτή θα ζητήσει βοήθεια από πολλούς άλλους γάτους. Στο τέλος όμως θα στραφεί σε έναν άνθρωπο, κάτι το οποίο απαγορευόταν , διότι οι γάτες δεν έπρεπε να αποκαλύψουν ότι μπορούσαν να επικοινωνήσουν με ανθρώπους. Θα καταφέρει τελικά ο γάτος να μάθει στην Καλότυχη , το γλαρόπουλο, να πετάει;

Τα κοινωνικά θέματα με τα οποία ασχολείται το συγκεκριμένο παραμύθι είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος , η αποδοχή της διαφορετικότητας , η αξία της φιλίας και της αλληλοβοήθειας. Η ιστορία αυτή δεν απευθύνεται μόνο σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους, καθώς περνάει σημαντικά μηνύματα.

Το στοιχείο που μου άρεσε περισσότερο είναι το γεγονός ότι ο Ζορμπάς αν και είναι ένα ον διαφορετικό από την Καλότυχη τρέφει μεγάλη αγάπη και στοργή για αυτήν και θέλει να την βοηθήσει. Το θεωρώ πολύ συγκινητικό και πιστεύω ότι και οι άνθρωποι θα πρέπει να βοηθούν αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη ακόμη κι αν διαφέρουν μεταξύ τους.

 

Σοφιάδου Μαριάνθη Α4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης