Διατροφή-Κυλικείο

Χατζηκώστα Λυδία, Τσαγκλιώτη Σταυρούλα Α2

Επισκευτήκαμε στις 28/2 το σχολικό κυλικείο με σκοπό να συλλέξουμε πληροφορίες για την διατροφική αξία των σνακ που διαθέτει και κάναμε μερικές ερωτήσεις, τις οποίες θέλουμε να τις συγκρίνουμε με την «πραγματικότητα»

diatrofh

 

Οι ερωτήσεις που κάναμε ήταν οι εξής:

1)Είναι όλα τα τρόφιμα της ημέρας;

Ναι, είναι όλα της ημέρας

2)Ποιο είναι το πιο υγιεινό τρόφιμο;

Το ποιο υγιεινό τρόφιμο που πουλάνε είναι η πατατόπιτα

3)Ποιο είναι το πιο ανθυγιεινό τρόφιμο;

Το ποιο ανθυγιεινό τρόφιμο που πουλάνε είναι το μπριος μπιφτέκι

4)Ποιος είναι ο πιο υγιεινός χυμός;

Ο πιο υγιεινός χυμός που πουλιέται είναι ο συσκευασμένος φυσικός χυμός πορτοκάλι

5)Τι πουλιέται περισσότερο;

Το τρόφιμο που πουλιέται περισσότερο είναι το πεϊνιρλί

6)Τι πουλιέται λιγότερο;

Το τρόφιμο που πουλιέται λιγότερο  είναι η σπανακόπιτα ή η κασερόπιτα

7)Πουλάτε φρούτα;

Όχι,δεν πουλάνε

 

Οι συγκρίσεις με την «πραγματικότητα» που θα κάνουμε είναι οι εξής:

1)Το πιο υγιεινό τρόφιμο για τις ώρες σχολείου είναι το κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό

2)Το πιο ανθυγιεινό τρόφιμο για το σχολείο είναι τα αρτοσκευάσματα, μπισκότα, κέικ και ροφήματα με ζάχαρη

3)Οι πιο υγιεινοί χυμοί είναι ο χυμοί: Cranberry, ντομάτα, παντζάρια, μήλο

 4) Τι πουλιέται περισσότερο στα κυλικεία των σχολείων;

Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα

5) Τι πουλιέται λιγότερο στα κυλικεία των σχολείων;

Κυρίως πωλούνται λιγότερο τα ροφήματα με ζάχαρη

 

Διατροφή είναι το σύνολο των τροφίμων και ροφημάτων που επιλέγει να καταναλώσει κάποιος για τη διατήρησή του στη ζωή. Τροφή ονομάζεται κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν οργανισμό για τη θρέψη του.

 

Ποικιλία τροφών:

  • Συμπεριλάμβανε φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά, πρωτεΐνες, υγιεινά λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Περιορισμός επεξεργασμένων τροφών:

  • Μειώσε τα τρόφιμα με υψηλή επεξεργασία, όπως προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.

Υδατάνθρακες:

  • Επίλεξε ολικούς υδατάνθρακες, όπως ολικά δημητριακά, ρύζι και ζυμαρικά, για περισσότερη φυτική ίνα και θρεπτικά συστατικά.

Πρωτεΐνες:

  • Συμπεριλάμβανε πηγές υψηλής πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, φασόλια, φιστίκια και σπόροι.

Υγιεινά λιπαρά:

  • Περιορίστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, και προτιμήστε τα ακόρεστα λιπαρά όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο και ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών:

  • Προσπάθησε να καταναλώνεις καθημερινά φρέσκα φρούτα και λαχανικά για βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Υδροποσία:

  • Πίνε αρκετό νερό καθημερινά, περίπου 8-10 ποτήρια, για να διατηρείς την ενυδάτωση του οργανισμού σου.

Μικρές μερίδες:

  • Κατανάλωσε μικρές μερίδες τροφής και προσπάθησε να τρως με μέτρο.

 

Κάποια προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν λόγο υπερβολικής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων:

®   50% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

®   12% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

®   53% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρμετρου άγχους.

®   66% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, εμφάνισης διαβήτη και προβλημάτων ύπνου.

®   22% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

 

Κάποια προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν λόγω υπερβολικής κατανάλωσης  αναψυκτικών :

®   Να διπλασιάσει τον κίνδυνο κακής λειτουργίας των νεφρών

®   Μπορεί να μειώσει την παραγωγή μιας  χημικής ουσίας που είναι γνωστή ως εγκεφαλικός  νευροπαράγοντας  οπου μειώνει  την ικανότητα του ατόμου για μάθηση και μνήμη

®   Τα αναψυκτικά μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση των δοντιών

®   Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου

®   Ενα αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της βιολογικής γήρανσης και να σας κάνει να φαίνεστε έως και 4,6 χρόνια μεγαλύτεροι

healthy-food

 

Πηγές:  https://wellb.gr/blogs

https://www.helppost.gr