ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ / ΤΑΟΪΣΜΟΣ

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ

1.   Τι πιστεύουν οι Βουδιστές?

Για τους βουδιστές το κεντρικό ζήτημα δεν είναι η Θεότητα ή μη του Βούδα αλλά η Αλήθεια της Οδύνης (dukkha) και η Διδασκαλία για τον τερματισμό της (η οκταπλή ατραπός). Το θεμέλιο της βουδιστικής παράδοσης και πρακτικής είναι οι Τρεις Θησαυροί: ο Βούδας, το Ντάρμα (η Διδασκαλία) και η Σάνγκα (η Μοναστική Κοινότητα).

 2.   Ποιος είναι ο Βούδας?

Ο Βούδας, που ίδρυσε ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά και θρησκευτικά συστήματα στον κόσμο, αυτός που θεμελίωσε μια θρησκεία χωρίς Θεό, αν μου επιτρέπετε, γεννήθηκε στο σημερινό Νεπάλ κι έζησε τον έκτο με πέμπτο αιώνα προ Χριστού στην Ινδία. Στην κοσμική του ζωή υπήρξε ευγενής – τότε ονομαζόταν Σιντάρτα Γκαουτάμα.

3.   Η διατροφή του Βούδα

Η πολύ έντονη γεύση και η μυρωδιά τους θα διαταράξει τη διαλογιστική πρακτική. Ο συνδυασμός των πέντε γεύσεων: κάθε γεύμα πρέπει να αποτελείται από όξινα, πικρά, γλυκά, πικάντικα και αλμυρά στοιχεία. Ο συνδυασμός των πέντε χρωμάτων: πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, λευκό και μαύρο πρέπει να βρίσκονται σε κάθε γεύμα

4.   Η διδασκαλία του Βούδα

  • Οι άνθρωποι βιώνουν συναισθηματικό πόνο (π.χ. όταν κάποιος τους λέει κάτι που τους αναστατώνει) και σωματικό πόνο (π.χ. όταν ένας άνθρωπος τραυματίζεται)
  • Στη ζωή τα πράγματα δεν μένουν τα ίδια και συνεχώς αλλάζουν, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πόνο
  • Οι άνθρωποι συνδέονται με πολλά και διαφορετικά πράγματα, όπως με άλλους ανθρώπους και υλικά αγαθά. Όταν χάνουν αυτά τα πράγματα, υποφέρουν.Στο Βουδισμό οι άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν τα πάντα στη ζωή καθώς αυτό θα τους προκαλέσει πόνο.
  • Ο Βούδας σε όλα τα αγάλματα παριστάνεται με κλειστά μάτια επειδή, σύμφωνα με την θρησκεία του Βουδισμού, ο κόσμος είναι το όνειρο του μεγάλου Βούδα.

5.   Η ιστορία του Βούδα

Ο Βουδισμός εμφανίστηκε στην Αρχαία Ινδία, μέσα και γύρω από το αρχαίο Βασίλειο του Μαγκάντα, και βασίζεται στις διδασκαλίες του ασκητή Σιντάρτα Γκαουτάμα. Η θρησκεία εξελίχθηκε καθώς εξαπλώθηκε από τη βορειοανατολική περιοχή της ινδικής υποηπείρου σε όλη την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία.

6.   Κάτι λίγο παραπάνω

Ο Βουδισμός είναι ένα από τα αρχαιότερα θρησκεύματα (6ος-4ος αιώνας π. Χ.). Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών δοξασιών, φιλοσοφικών αρχών, εθίμων, θεσμών και ηθικών κανόνων που αποδίδονται στον Βούδα. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι ακολουθούν τον Βουδισμό.

 θα σας ενδιαφέρει αυτό το βίντεο

 

ΤΑΟΪΣΜΟΣ

1.   Τι είναι ο Ταοϊσμός

Ταοϊσμός είναι μια θρησκευτική-φιλοσοφική παράδοση, η οποία, παράλληλα με τον κομφουκισμό, διαμόρφωσε την ζωή και τον πολιτιμό της Κίνας 2.000 χρόνια. Η Ταοιστική παράδοση έδωσε ιδιέτερη έμφαση στην ελευθερία και τον αυθορμητισμό του ατόμου, στο μη παρεμβατικό σύστημα διακυβέρνησης, στις αρχέγονες μορφές κοινωνικής οργάνωσης, στην νηστική εμπειρία. Έτσι, από πολλές απόψεις, αποτελεί από το αντίθετο του Κομφουκισμό, ο οποίος  τονίζει τις ατομικές ηθικές υποχρεώσεις, τα συλλογικά  πρότυπα και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

2.   Ποια είναι η Τέως

Η Τέως (ο κάτοικος Τήιος) ήταν παραθαλάσσια πόλη σε μια χερσόνησο στην Ιωνία. Αποικία των Μινυαίων από τον Ορχομενό, Ιώνων και Βοιωτών. Στην πόλη λατρευόταν ο Διόνυσος.

3.   Ταοϊστική διατροφή

Η Ταοϊστική Διατροφή ειναι ένα πλήρες ολιστικό διατροφικό σύστημα το οποίο δρα ρυθμιστικά και εξισορροπητικά εναρμονίζει τον άνθρωπο με τις εξωτερικές συνθήκες και τις απαιτήσεις της ζωής του. Θα ήταν αδύνατον να προταθεί μία συγκεκριμένη διατροφή για έναν άνθρωπο, κατάλληλη για όλη του τη ζωή.

4.   Φιλοσοφία

  • δράση δίχως σκοπιμότητα ή πρόθεση
  • δράση φυσική
  • αυθόρμητη από το Τάο μέσα στον άνθρωπο

5Τι ανακάλυψε ο Γκαουτάμα (ο Γκαοτάμα είναι κάποιος που υπήρξε πνευματικός δάσκαλος από την αρχαία Ινδία και ιστορικός ιδρυτής του Βουδισμού)

  • η ζωή είναι βάσανο,
  • τα βάσανα προκαλούνται από την επιθυμία και την εξάρτηση,
  • ο άνθρωπος μπορεί να απαλλαγεί από τα βάσανα αν δαμάσει τις επιθυμίες του
  • αυτό είναι δυνατόν αν ακολουθηθεί ένας συγκεκριμένος δρόμος

 

θα σας ενδιαφέρει κι αυτό το βίντεο

https://univers-bouddhiste.fr/el/tout-savoir-sur-bouddha 27/3/2024

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 27/3/2024

https://www.news247.gr/sthles/voudas-ti-simainei-to-onoma-tou/ 27/3/2024

https://vogue.gr/beauty/oi-5-kanones-tis-voydistikis-koyzinas-gia-kalyteri-diatrofi-kai-psychologia/ 27/3/2024

https://www.therapia.gr/didaskalia-bouda/ 27/3/2024

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D 27/3/2024

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 27/3/2024

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AD%CF%89%CF%82 3/4/2024

https://vigla.gr/history/32755-istoria-tou-taoismou/ 3/4/2024

https://detoxnews.gr/-p906-176.htm 3/4/2024