ΤΣΙΟΥΛΑΚΗΣ Α. ΡΑΜΑΪ Α. ΜΠΟΝΤΑΡ Ι., A2
Οι Κινέζοι έπαιζαν ποδόσφαιρο περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν να το οικειοποιηθούν οι Άγγλοι.
Το κούτζου ή τσου- τσου, κυριολεκτικά «κλωτσοσκούφι», ξεκίνησε ως στρατιωτική άσκηση, αλλά σύντομα έγινε δημοφιλές σε ολόκληρη την Κίνα. Παιζόταν με δερμάτινη μπάλα γεμισμένη με γούνα ή φτερά και υπήρχαν δύο ομάδες που προσπαθούσαν να βάλουν γκολ στην αντίπαλη εστία, χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους. Σύμφωνα με ορισμένες α.
Ο αθλητισμός αποτελεί ένα βασικό θεσμό του ελεύθερου χρόνου μας και αναπόσπαστο στοιχείο της κοινωνικής οργάνωσης των σύγχρονων κοινωνιών. Ως εκ τούτου επηρεάζεται και επηρεάζει πολιτικά, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά συμβάντα, με συνέπεια όσο αυξάνεται η επιθετικότητα στην κοινωνία με αντίστοιχο αναλογικό τρόπο να αυξάνεται και στον αθλητισμό.
Προσεγγίζοντας ιστορικά το φαινόμενο της βίας στους αθλητικούς χώρους, στην πιο ακραία του έκφρασή του συμπίπτει με την επαγγελματική οργάνωση και την εμπορευματοποίηση ορισμένων αθλημάτων (ειδικά του ποδοσφαίρου που ως λαοφιλέστερο άθλημα είναι η προμετωπίδα), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πριν τον επαγγελματισμό και την εμπορευματοποίηση δεν υπήρχαν ακραία περιστατικά βίας.
ΤΟ ΞΥΛΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 1964 ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ:
Χαρακτηριστικότερο όλων η ισοπέδωση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τον Ιούλιο του 1964, όταν οι οπαδοί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, για πρώτη και τελευταία φορά «συνεργάστηκαν» και στράφηκαν εναντίον των διαιτητών και των ποδοσφαιριστών, επειδή εκτίμησαν ότι το παιχνίδι ήταν στημένο για εισπρακτικούς λόγους. Ήταν η πολλοστή ισοπαλία, πέναλτι δεν προβλέπετο να εκτελεστούν και όταν οι οπαδοί αντιλήφθηκαν ότι οι «αιώνιοι» βολεύονται με την ισοπαλία, έσπασαν τα κιγκλιδώματα, κυνήγησαν ποδοσφαιριστές-διαιτητές και κατόπιν κατέστρεψαν ολοσχερώς το γήπεδο του Παναθηναϊκού.