Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την φροντίδα ενός σκύλου

Λούσι

Η απόκτηση ενός σκύλου είναι μια απόφαση ζωής, που πρέπει να σκεφτεί κάποιος σοβαρά. Γιατί πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό, με βαθιά συναισθήματα και ανάγκες, τις οποίες πρέπει να καλύπτετε. Για να είναι ένας ισορροπημένος και ευτυχισμένος σκύλος.

 Αν, λοιπόν, θέλετε να προσθέσετε στην οικογένεια σας έναν σκύλο, αρχικά αυτό είναι υπέροχο. Ένα πανέμορφο ταξίδι ξεκινάει. Ο μικρός σας φίλος είναι εδώ για να σας γεμίσει με πολλές χαρούμενες αναμνήσεις, γέλιο και πολλή αγάπη. Ωστόσο, η νέα αυτή σχέση στηρίζεται στην κατανόηση των αναγκών του σκύλου. Αλλά και στην προσωπική δέσμευση και την υπομονή.

 

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας κηδεμόνας

Πυραμίδα αναγκών του σκύλου μας

Ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος, και ο ανθρωπομορφισμός είναι μια «παγίδα» στην οποία πέφτουμε συχνά. Λόγο της αγάπη μας, ή της άγνοια μας. Δίνουμε ανθρώπινες ιδιότητες στα συναισθήματα και στις βιολογικές ανάγκες ενός σκύλου. Και αγνοούμε τις ανάγκες της πραγματικής τους φύσης.

Για παράδειγμα, για εμάς μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο, και χαλαρωτικό, να καθόμαστε μια ολόκληρη μέρα βλέποντας τηλεόραση. Αυτό, σίγουρα, δεν θα εκτιμηθεί ανάλογα από το μικρό μας φίλο.

 Ο κηδεμόνας πρέπει να ενημερωθεί για τις ανάγκες του σκύλου. Ο σκύλος, ως ξεχωριστή οντότητα, έχει τις δικές του βιολογικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και γνωστικές ανάγκες.

Βιολογικές ανάγκες

Βιολογικές ανάγκες ενός σκύλου

Σε αυτή την κατηγορία, οι υποχρεώσεις ενός ατόμου που επέλεξε να έχει για φίλο έναν σκύλο είναι να παρέχει στον σκύλο ποιοτική και κατάλληλη διατροφή, νερό και κτηνιατρική φροντίδα. Αλλά και ασφαλές κατάλυμα, προφυλαγμένο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ιδανικά, ο σκύλος πρέπει να μένει μέσα στο σπίτι. Παράλληλα, να του προσφέρει σωματική και πνευματική εκτόνωση, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ζώου ξεχωριστά.

Συναισθηματικές ανάγκες

Συναισθηματικές ανάγκες ενός σκύλου

 Σύμφωνα με τον βιολόγο και ηθολόγο Marc Bekoff, οι σκύλοι χρειάζονται ασφάλεια, ηρεμία και αγάπη. Για να νιώθουν ισορροπημένοι και ευτυχισμένοι. Μόνο έτσι, άλλωστε, μπορούν να συγκεντρωθούν στην εκπαίδευση και να μάθουν να επιλύουν προβλήματα.

 

Κοινωνικές ανάγκες

Κοινωνικές ανάγκες ενός σκύλου

Ο κάθε κηδεμόνας είναι υποχρεωμένος ηθικά απέναντι στο ζωάκι του, να φροντίζει να αναπτύσσει υγιείς δεσμούς με ανθρώπους, σκύλους κι άλλα ζώα. Είναι προφανές ότι η έγκαιρη και σωστή κοινωνικοποίηση του ζώου αποτελεί την κατάλληλη πρόληψη για την αποτροπή κοινωνικών προβλημάτων.

Γνωστικές ανάγκες

Γενικές ανάγκες ενός σκύλου

 

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η πνευματική εκτόνωση του σκύλου κατά τη διάρκεια της βόλτας, την εκπαίδευση και τις κατάλληλες ασκήσεις, μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων.

Όπως καταλαβαίνουμε, είναι μεγάλη η ευθύνη του να υιοθετήσει κάνεις έναν σκύλο. Πριν από την υιοθεσία πρέπει να είναι σίγουρος πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις που έχει η συμβίωση με τους χνουδωτούς μας φίλους. Επίσης, πρέπει να αναλογιστεί αν είναι πρόθυμος να αφιερώσει χρόνο. Καθώς και εάν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει χρήματα, ή και για το ενδεχόμενο του να προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση ενός σκύλου

Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η επιλογή της κατάλληλης εκπαίδευσης. Πρέπει να ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που θα έρθει στο σπίτι μας. Ο μελλοντικός κηδεμόνας, καλό είναι, να ενημερώνεται για τις ανάγκες του σκύλου, πριν ακόμα έρθει στο νέο του σπίτι. Η ευθύνη που βαραίνει τον κηδεμόνα, είναι να επιλέξει εκπαιδευτή που ακολουθεί επιστημονικές μεθόδους. Μεθόδους, δηλαδή, που προάγουν την ευζωία, αλλά και την αποδοτικότητα του ζώου. Αν χρησιμοποιηθούν μέθοδοι και εργαλεία που προκαλούν πόνο, συχνά το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ζώο φοβικό και επιθετικό. Αλλά και διστακτικό, και με ανικανότητα να κρίνει.

Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται η προσοχή του  ιδιοκτήτη, όσον αφορά τη συνύπαρξη του ιδίου και του ζώου του, σε συνδυασμό με το κοινωνικό σύνολο. Είναι απόλυτα ηθική και νομική ευθύνη κάθε ιδιοκτήτη, να φροντίζει ώστε το σκυλάκι του να είναι ισορροπημένο. Και να μη θέτει σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους ή ζώα.

Νομοθεσία

Σκύλος

Επισημαίνεται ότι ένας νέος κηδεμόνας πρέπει να γνωρίζει πως ο νόμος απαιτεί τη στείρωση του σκύλου, ή την αποστολή DNΑ. Επιπρόσθετα, πρέπει να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, μαζεύοντας τις ακαθαρσίες του ζώου, όπως ορίζει ο νόμος. Όλες οι νομικές υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ενός κατοικίδιου αναφέρονται αναλυτικά στον νόμο 4830/2021.

Οπότε, Θεωρείτε πως ο σκύλος πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία ολοκληρωμένη οντότητα με σωματικές και πνευματικές ανάγκες. Είναι αδιανόητο να θεωρούμε πως ο σκύλος είναι αξεσουάρ, συναγερμός – φύλακας, ή αντικαταθλιπτικό χάπι. Μπορεί να μας δώσει απεριόριστες χαρές, αν του δείξουμε πώς τον σεβόμαστε, όσες δυσκολίες κι αν έχει αυτή η σχέση. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ζυγαριά θα γείρει προς τα θετικά!.

ΠΗΓΕΣ:

https://www.in.gr/2024/01/09/pet-stories/tha-apoktisete-skylo-gia-proti-fora-ola-osa-prepei-na-gnorizete/ επίσκεψη στις 22/02/2024

https://www.petinterest.gr/el/content/  επίσκεψη στις 22/02/2024

https://fastfitness.biz/wp-content/uploads/2021/02/maslow-tiny.jpg  επίσκεψη στις 19/03/2024

https://images.app.goo.gl/xPbXZQGN1k29FyTX6 επίσκεψη στις 19/03/2024

https://images.app.goo.gl/mSUSc5H5WC47UQo69  επίσκεψη στις 19/03/2024

https://images.app.goo.gl/zKpCCE5zBBaZ56Zw7 επίσκεψη στις 19/03/2024

https://images.app.goo.gl/4QGmu3Tf2Ei4RrE9A επίσκεψη στις 19/03/2024

https://images.app.goo.gl/6VSKLts4suAy8xtw8 επίσκεψη στις 19/03/2024

https://images.app.goo.gl/ej9oQegzAjNHbpgv8  επίσκεψη στις 29/03/2024

https://images.app.goo.gl/qrnoe4KbMFES1BpH7  επίσκεψη στις 29/03/2024