ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΣΤΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Μυρτώ Παπαδοπούλου Α2

Η Αναγέννηση είναι η περίοδος μετάβασης από τον μεσαίωνα .Την εποχή αυτή άνθισε η τέχνη και τα γράμματα. Η Αναγέννηση ξεκίνησε από την Ιταλία και εξαπλώθηκε στις υπόλοιπες χώρες. Οι πινάκες μας παρουσιάζουν την ομορφιά της εποχής. Καλοσχηματισμένα φρύδια, ελάχιστα βαμμένα χείλη και ζυγωματικά. Η χρήση του μακιγιάζ διαδίδεται στην Αναγέννηση παρά τις αντιστάσεις και τις αρνήσεις που επικρατούν.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΙΔΑΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Την Εποχή της Αναγέννησης υπήρχαν αρκετά προϊόντα ομορφιάς, καθώς και χρώματα που χρησιμοποιούνταν στο μέγιστο. Σημάδι ομορφιάς ήταν ο μακρύς λαιμός με διπλοσάγονο.

Βάση Προσώπου: Λαμπερό, φωτεινό δέρμα. Με την βοήθεια του χλωριούχου ψευδάργυρου και του λευκού μολύβδου πετύχαιναν τη λευκή επιδερμίδα. Πολλές φορές για να καλύψουν τις ρυτίδες δημιουργούσαν ένα παχύ στρώμα βάσης προσώπου.

Μακιγιάζ Ματιών : Για να αναδείξουν την αγνότητα και την γλυκύτητα τους σχημάτιζαν τα μάτια στρογγυλά και μεγάλα. Στα βλέφαρα δεν τοποθετούσαν χρώμα. Το περίγραμμα ματιών γίνονταν με καφέ χρώμα και οι βλεφαρίδες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες.

Σχεδιασμός και Μακιγιάζ Φρυδιών : Τα φρύδια παρουσιάζονται με ελαφριά διακριτική καμπύλη. Τα χρωμάτιζαν με καφέ αποχρώσεις, προβάλλοντας ένα βλέμμα ευγενικό και φωτεινό, που αιχμαλώτιζε. Το μαύρο χρώμα δεν προτιμούνταν γιατί το βλέμμα φαινόταν σκοτεινό. Στα τέλη του 16ο αιώνα ξεπερασμένο θεωρούνταν το ψηλό μέτωπο, με αποτέλεσμα τα λεπτά φρύδια να μην είναι στη μόδα.

Χείλη: Τα χείλη εμφανίζονται μικρά και ρόδινα, το χαρακτηριστικό τους ήταν να μην φαίνονται περισσότερα από 5-6 δόντια.

ΠΗΓΕΣ: eureka.teithe.gr/jspui/bitstream