Συμβουλές για Γκριφόν και Κοκόνια

Αναστασία Παναγιωτοπούλου Α2

 

Έχω ένα σκυλί που τον λένε Τσέστερ. Ο Τσέστερ είναι τριών ετών και είναι στην οικογένεια μου από σαράντα ημερών. Ο σκύλος μου είναι κυνηγόσκυλο, με διασταύρωση γκριφόν με κοκόνι. Οι ράτσες των σκύλων μας μπορούν να πουν πολλά για την προσωπικότητα τους, καθώς όταν έψαχνα πληροφορίες έβρισκα πολλά πράγματα που ταιριάζουν με τον Τσέστερ και είμαι σίγουρη πως αυτές οι πληροφορίες θα είναι χρήσιμες για ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων σκυλιών ή για ανθρώπους που έχουν σκύλο σαν τον Τσέστερ.

 

Γκριφόν:

Τα γκριφόν είναι πιστά στους ιδιοκτήτες τους και θα τους ακολουθούν όπου και αν πάνε. Λόγου του ότι το γκριφόν είναι σταθερός σύντροφος, δεν προσδιορίζεται για οικογενειακό σκυλί, ειδικά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά. Άλλος λόγος είναι επειδή λειτουργούν καλύτερα σε ένα σταθερό και συγκρατημένο περιβάλλον. Λόγο της ευαίσθητης φύσης τους, τα γκριφόν δεν ανταποκρίνονται καλά στο να αφήνονται μόνα τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η κοινωνικοποίηση με αλλά σκυλιά από νεαρή ηλικία είναι πολύ σημαντικό για αυτήν την ράτσα γιατί αυτό προσδιορίζει την επιθετικότητα του. Εάν δεν γίνει το κομμάτι της κοινωνικοποίησης, τότε το γκριφόν θα γίνει επιθετικό προς άλλα σκυλιά και κατά πιθανότητα προς τους ιδιοκτήτες.

Όσον αφορά την υγεία τους, τα γκριφόν δεν παρουσιάζουν καμιά ιατρική αδυναμία και έχουν την ικανότητα να ζήσουν μέχρι 20 χρόνια. Υπάρχουν θεωρίες πως ο σκύλος του Οδυσσέα, του μεγάλου ήρωα της Οδύσσειας, ήταν γκριφόν, που θα εξηγούσε πως έμεινε ζωντανό μέχρι την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

Τα γκριφόν άρχισαν να αναπαράγονται επίσημα το 1880 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώνει αρουραίους σε στάβλους, μέχρι που έγινε σύντομα διάσημο στην αριστοκρατία και επιλογή της ελίτ.

 

Κοκόνι:

Τα κοκόνια είναι και αυτά ελληνικά σκυλιά, με τους προγόνους τους να υπάρχουν από την αρχαία Ελλάδα. Σε αντίθεση όμως με τα γκριφόν, τα κοκόνια είναι σκυλιά του καναπέ, είναι τέλεια για οικογένειες, κερδίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων με την φιλική προσωπικότητα τους. Είναι γεμάτα με ενέργεια, είναι έξυπνα και αγαπάνε πολύ την οικογένεια τους, κάνοντας τα τα τέλεια κατοικίδια, ακόμα και αν υπάρχουν μικρά παιδιά.

Το κοκόνι μπορεί να είναι επιφυλακτικό προς τους ξένους και έχει υψηλό ένστικτο φύλαξης. Όπως και με το γκριφόν, το κοκόνι θα πρέπει να κοινωνικοποιείται με άλλα σκυλιά από νεαρή ηλικία για να μην είναι επιθετικό.

Επειδή οι γούνα τους τους προστατεύει από το κρύο και την ζέστη, απαγορεύεται το κούρεμα. Αντί για αυτό, το κοκόνι χρειάζεται δίλεπτο χτένισμα καθημερινά, ειδικά όταν αλλάζει εποχή, που βγάζει τον διπλό του μανδύα.

Το κοκόνι είναι σκληροτράχηλο σε σχέση με άλλα μικρόσωμα ζώα και δεν παρουσιάζει ιδιαιτέρα προβλήματα σε πράγματα που αφορούν την υγεία του.

 

Ο σκύλος μου ο Τσέστερ:

Τσέστερ: Γκριφόν-Κοκόνι

Τσέστερ: Γκριφόν-Κοκόνι

Όπως ανέφερα και στην αρχή, ο σκύλος μου είναι διασταύρωση γκριφόν με κοκόνι. Παρόλο αυτό, ο Τσέστερ θυμίζει πιο πολύ γκρίφον αντί για κοκόνι. Είναι επιθετικός και κάθε φορά που τον βγάζουμε βόλτα και βλέπει άλλα σκυλιά ή ανθρώπους, προσπαθεί να τους επιτεθεί. Λόγω της κτηνιάτρου που μας είπε πως δεν πρέπει να βγει έξω μέχρι να κάνει τα εμβόλια του, δεν κοινωνικοποιήθηκε από μικρή ηλικία και έγινε επιθετικός.

Αν θέλετε να κοινωνικοποιηθεί το κουτάβι σας χωρίς να φοβάστε πως θα κολλήσει κάποια ίωση εάν δεν έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια ακόμα, μπορείτε να το τυλίξετε με μια κουβέρτα και να το κουβαλήσετε, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να ακουμπήσει το έδαφος.

Ο Τσέστερ μας έχει δαγκώσει πολλές φορές από τον φόβο του, αλλά χάρις την εκπαίδευση που αρχίσαμε δεν μας έχει επιτεθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Επίσης, το καλό είναι πως ο σκύλος μου έχει γίνει πολύ χαδιάρης, αν και λόγο της ζηλιάρικης φύσης του συνέχεια φέρνει το μπαλάκι του για να παίξουμε κάθε φορά που οι γονείς μου στρέφουν την προσοχή τους πάνω μου, λόγω του ότι είμαι η μικρότερη της οικογένειας.

Ένα χαρακτηριστικό κοκονιού που έχει, είναι η επιφυλακτικότητα του προς τους ξένους και ώρες ώρες συμπεριφέρεται σαν σκύλος φύλακας όταν ακούει συγκεκριμένους ήχους που του τραβάνε την προσοχή ή όταν ακούει την καθαρίστρια να καθαρίζει τις σκάλες μπροστά από την πόρτα του σπιτιού μας.

 

Τσέστερ: Γκριφόν-Κοκόνι

Τσέστερ: Γκριφόν-Κοκόνι

Ο Τσέστερ δεν μοιάζει σαν γκριφόν μόνο στον χαρακτήρα του, αλλά και στην εμφάνιση του. Είναι σχετικά μικρόσωμος σε μέγεθος αλλά σε ύψος είναι αρκετά ψηλός και ένα κοκόνι μπορεί να περάσει από κάτω του άνετα. Το πρόσωπο του μοιάζει πιο πολύ με αυτό ενός γκριφόν, αν και τώρα που τον κουρέψαμε θυμίζει γκριφόν λίγο πιο πολύ από πριν. Επιπλέον, όσον αφορά την γούνα του, επειδή έχει πάρει την γούνα του γκριφόν αντί του κοκονιού, μπορούμε να τον κουρεύουμε άνετα χωρίς προβλήματα. Το μόνο πρόβλημα όταν πάμε να τον κουρέψουμε είναι, λόγω της επιθετικής του συμπεριφοράς προς τους ξένους, ότι προσπαθεί να τους επιτεθεί. Εν τω μεταξύ, όταν του βάζουν φίμωτρο ο κτηνίατρος ή ο κουρέας, το βγάζει με ευκολία, οπότε αυτό δεν βοηθά.

Ελπίζω οι πληροφορίες για αυτές τις δύο ράτσες να ήταν χρήσιμες για ιδιοκτήτες γκριφόν ή/και κοκονιού και να χρησιμοποιήσετε τις συμβουλές για την υγεία και καλή συμπεριφορά του σκυλιού σας.

 

Πηγές:

εικόνες:

γκριφόν: https://www.zoosos.gr/vrekan-neares-elikias-mauro-gkriphon-sta-vrilessia/ (10/04/2024)

κοκόνι: https://trihes.gr/kokoni-o-mikros-panexypnos-ellinas/ (10/04/2024)

Πληροφορίες για γκριφόν:

https://www.getpet.gr

Πληροφορίες για κοκόνι:

https://www.in.gr/2023/11/05/pet-stories/skylos