Ανίατες ασθένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου

olympiakos-panathinaikos-5-1-1024x683

των Σταμάτη Κολιαράκη, Αναστάση Μπίλη και Άγγελου Χατζηνικολάου

Το ντέρμπι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δεν ολοκληρώθηκε ποτέ μετά από την πτώση του Χουάνκαρ έπειτα από κροτίδα που έσκασε κοντά του στη διάρκεια του δεύτερου μέρους.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης αποφάσισε την οριστική διακοπή ύστερα από σχεδόν δύο ώρες μετά το συμβάν, καταγράφοντας στο φύλλο αγώνα όσα έγιναν αλλά και τον λόγο της οριστικής διακοπής. Πλέον, η μπάλα βρίσκεται στα… πόδια των νομικών επιτελείων των δύο αιωνίων, αφού η τύχη του ντέρμπι θα αποφασιστεί στις δικαστικές αίθουσες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η έναρξη του αγώνα έγινε με καθυστέρηση, διότι υπήρχε πολύς καπνός στο γήπεδο εξαιτίας καπνογόνων. Έγιναν συστάσεις από τα μεγάφωνα, διότι οι φίλοι του Ολυμπιακού κατήυθυναν λέιζερ στα πρόσωπα των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού.

Η ατμόσφαιρα άρχισε να φορτίζεται ακόμη περισσότερο στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου, αφού ο Ολυμπιακός σκόραρε. Μετά το γκολ της ισοφάρισης, ο αγώνας διακόπηκε προσωρινά λόγω καπνού.

Ακούστηκαν κροτίδες και ο Χουάνκαρ, που βρισκόταν έξω από το γήπεδο, στην περιοχή προθέρμανσης, βρέθηκε πεσμένος στο έδαφος. Μετά από εξέταση,οι γιατροί αποφάσισαν να τον στείλουν στο ιατρείο και όλοι οι παίκτες και οι υπεύθυνοι της ομάδας του Παναθηναϊκού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο και να επιστρέψουν στα αποδυτήρια.

Ο διαιτητής διέκοψε προσωρινά τον αγώνα και μίλησε με τον γιατρό του αγώνα, που του ανακοίνωσε ότι ο παίκτης του Παναθηναϊκού από τον θόρυβο της κροτίδας είχε προσωρινή απώλεια ακοής.

Αργότερα, ο γιατρός του αγώνα επισκέφτηκε ξανά τον παίκτη και του είπε ότι είχε βελτιωθεί η κατάστασή του, αλλά και πάλι δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος. Ο γιατρός του αγώνα αποφάνθηκε πως δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ο παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν ικανός να αγωνιστεί, με τα ιατροτεχνολογικά μέσα που είχε στο γήπεδο.

Επειδή και οι δύο ομάδες πίεζαν τον γιατρό του αγώνα να αλλάξει την απόφασή του και επειδή είχαν περάσει περισσότερες από δύο ώρες από την προσωρινή διακοπή, γύρω στις 23:05 ο διαιτητής επικοινώνησε με τους συλλόγους, τον παρατηρητή της Super League και την αστυνομική αρχή και διέκοψε τον αγώνα.

Οι ερυθρόλευκοι, σε πρώτο βαθμό, τιμωρήθηκαν με αφαίρεση ενός βαθμού καθώς και με δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Το ντέρμπι λοιπόν κατοχυρώθηκε στον Παναθηναϊκό με 0-3.

Ο Ολυμπιακός κατέθεσε έφεση για την τιμωρία που του επιβλήθηκε από το πειθαρχικό όργανο της Super League στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Αυτό λοιπόν ήταν ένα παράδειγμα οπαδικής βίας. Δυστυχώς όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια γεγονότα καθώς έχουν συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν όπως στον αγώνα της ΑΕΚ με τον Αστέρα Τρίπολης την επόμενη ακριβώς εβδομάδα.

Κατά την άποψη μας θα έπρεπε να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος. Η καλύτερη λύση πιστεύουμε πως είναι να επιβληθούν σκληρότερες τιμωρίες στους συλλόγους, όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους βίαιες συμπεριφορές, ώστε οι φίλαθλοι να μη φέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Ούτως ή άλλως, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, που οι τιμωρίες ειναι μεγαλύτερες, οι φίλαθλοι συμπεριφέρονται ευπρεπώς. Οι επιθέσεις προς τους παίκτες γίνονταν πάντα αλλά πρέπει να σταματήσουν! Οι πρόεδροι των ομάδων θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να ταυτοποιούν τους οπαδούς που συμπεριφέρονται έτσι. Στην περίπτωση των ελληνικών ομάδων αντίθετα, οι ΠΑΕ προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στην ομάδα που δέχθηκε την επίθεση. Έτσι όμως θα παραμείνει το ίδιο θλιβερό τοπίο που επικρατεί και τώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κι αυτό είναι σίγουρα κακό για όλους- και τις ομάδες και τους φιλάθλους και το ίδιο το άθλημα.

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης