Σακίδια βαρέων βαρών

heavy backpacks

των Φαίης Βελούδου και Μαρίας Ζακούλη

   Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, του γυμνασίου, στην καθημερινότητά τους είναι το βάρος του σχολικού σακιδίου, που μεταφέρουν στη διαδρομή σπίτι-σχολείο και το αντίστροφο.

    Το ερώτημα είναι αν αυτό είναι υγιές και ποιο είναι το ιδανικό βάρος, μιας σχολικής τσάντας, για έναν μαθητή γυμνασίου. Το υπερβολικό    βάρος του σχολικού σακιδίου δεν είναι υγιές σε καμία περίπτωση. Αυτό μπορεί να προξενήσει διάφορα προβλήματα. Αρχικά υπάρχει σοβαρός

κίνδυνος παραμόρφωσης και κακής ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης, καθώς και πόνους στον αυχένα, τους ώμους  και την πλάτη. Επίσης έχει αρνητική επίδραση στην ισορροπία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς. Αξιοσημείωτη είναι και η δυσκολία που μπορεί να επιφέρει στην κίνηση καθώς και ο περιορισμός στην ικανότητα των παιδιών να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν σωματική δύναμη και ευελιξία.

     Τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν, σε μεγάλο βαθμό, εάν ακολουθηθούν συγκεκριμένες οδηγίες. Αρχικά καλό είναι να επιλέξετε μέγεθος τσάντας ανάλογο με το ύψος και το βάρος του παιδιού (Το μέγιστο συστηνόμενο βάρος του σακιδίου πρέπει να είναι το 10% από το συνολικό βάρος του παιδιού). Επίσης σημαντική είναι η αποφυγή περιττών ειδών στο σακίδιο. Σαφώς οι ιμάντες του σχολικού σακιδίου, επιβάλλεται να τοποθετούνται και στους δύο ώμους και ΟΧΙ μόνο στον έναν.

       Ορθός τρόπος επιλογής τσάντας

   Πολλά παιδιά εντυπωσιάζονται από το στυλ, τα χρώματα και τις φιγούρες που απεικονίζονται πάνω στη σχολική τσάντα, με

αποτέλεσμα να μην δίνουν σημασία στο εργονομικό κομμάτι. Όμως υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιλέξετε σωστά την σχολική τσάντα. Αρχικά προτιμούμε τα σχολικά σακίδια τα οποία έχουν πάνω από μια θήκη για καλύτερη διαίρεση του βάρους και οργάνωση του περιεχομένου. Επισης δίνουμε έμφαση  στους ιμάντες του σακιδιου όπου επιβάλλεται να είναι ενισχυμένοι με ειδικό υλικό ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Επιπλέον το υλικό του σακιδίου πρέπει να είναι ελαφρύ για να μειωθεί το βάρος της. Μια σωστή επιλογή είναι μία υφασμάτινη τσάντα με παραπάνω από 1 θήκη.

  Λάθη που κάνουμε στην μεταφορά της σχολικής τσάντας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μεταφέρεις ένα σχολικό σακίδιο όμως οι περισσότεροι από αυτούς μπορεί να είναι λάθος. Κάποια λάθη τα οποία κάνουμε είναι η υπερβολική χαλάρωση ή σύσφιξη των ιμάντων. Επίσης ένα λάθος που κάνουν αρκετά παιδιά, είναι η στήριξη της τσάντας στην περιοχή των γλουτών. Τέλος το συχνότερο λάθος που κάνουμε είναι το τρέξιμο με το σακίδιο στην πλάτη διότι μπορεί να επιφέρει πτώσεις ή ακόμα και σοβαρούς τραυματισμούς.

  Ελπίζουμε το άρθρο μας να σας κάλυψε και οι συμβουλές μας να σας φάνηκαν χρήσιμες. Εφόσον ακολουθήσετε τις οδηγίες μας δεν θα ξανά πείτε ποτέ “Αχ…πονάει η πλάτη μου».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης