«9 Φεβρουαρίου»: Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

                                                                            γράφει η μαθήτρια της Β Γυμνασίου ,Τζουβάρα Ευαγγελία   

           Αποτέλεσμα εικόνας για παγκοσμια ημερα ελληνικης γλωσσας

            Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,από τον Απρίλιο του 2017.

            Με την καθιέρωση αυτής της παγκόσμιας ημέρας, επιδιώκεται η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που έχει η ελληνική γλώσσα και γραφή, εδώ και πολλούς αιώνες, γιατί μέσα από αυτήν εκφράζεται η φιλοσοφική σκέψη του αρχαίου κόσμου. Ακόμη σε αυτήν στηρίζεται μια σειρά άλλων γλωσσών, όπως η Λατινική. Όλες οι γλώσσες περιέχουν στο λεξιλόγιό τους ελληνικές λέξεις, γι’ αυτό δίκαια πολλοί την θεωρούν ως τη μητρική γλώσσα των άλλων.

            Είναι η γλώσσα που έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην εδραίωση του Ευρωπαϊκού όσο και Παγκόσμιου πολιτισμού. Μέσα από αυτήν γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν επιστήμες,τέχνες, μορφοποιήθηκαν και μεταβιβάστηκαν  σημαντικές φιλοσοφικές θεωρήσεις και λογοτεχνικά κείμενα. Γράφτηκαν τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού και διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.

             Με αφορμή αυτήν  την ημέρα,  όλη η εξερχόμενη αλληλογραφία του Υπ. Εξωτερικών προς τις εδρεύουσες στην Ελλάδα πρεσβείες και τους διεθνείς οργανισμούς, στέλνεται γραμμένη στα ελληνικά για την περίοδο 9 ως 15 Φεβρουαρίου. Επίσης η Γ.Γ. Δημόσιας Διπλωματίας του Υπ. Εξωτερικών δημοσίευσε στο YouTube μια καμπάνια με τίτλο ‘’DID YOU KNOW YOU SPEAK CREEK’’? (ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ ΜΙΛΑΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;)

           Η μέρα αυτή λοιπόν, περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και της αλλοδαπής που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας.

One comment on “«9 Φεβρουαρίου»: Παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας

  1. Ο/Η Βελουδη Ματινα λέει:

    Μπράβο Ευαγγελία, πολυ ωραιο το θέμα σου. Τι να πει κανείς για την ελληνική γλώσσα. Όταν την μελετας, ένα είναι σίγουρο….. Την ερωτευεσαι!!!!

Σχολιάστε

Top