Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφή

Γράφει ο μαθητής της Β” Γυμνασίου Μπουφίδης Αστέριος,

   Συμβουλές για μια υγιεινή διατροφήΗ υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία. Οι τροφές που τρώμε είναι σαν τα καύσιμα, αφού δίνουν στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αν τα καύσιμα δεν είναι καλής ποιότητας, το σώμα μας δεν θα λειτουργήσει σωστά. Το φαγητό που τρώμε επηρεάζει όλες τις πλευρές της ζωής μας: την ενέργεια, την ψυχική διάθεση, τις διανοητικές ικανότητες, την ποιότητα του ύπνου και γενικότερα την υγεία μας. Μερικές συμβουλές για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι οι εξής: ένα ποτήρι με χλιαρό νερό, αφού έχουμε ξυπνήσει, κάνει καλό, διότι ενυδατώνει τον οργανισμό μετά την νυχτερινή ανάπαυλα και καθαρίζει το έντερο.

   Επίσης, το πρωί η ενέργεια του στομάχου βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τα πεπτικά ένζυμα είναι έτοιμα για δουλειά. Δεν χρειάζεται να φάμε πολύ, μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να ξεκινήσει η λειτουργία του οργανισμού. Φρέσκα φρούτα και χυλός από βρώμη είναι πολύ καλές επιλογές για το πρωινό. Κάτι άλλο που είναι χρήσιμο για μια διατροφή είναι ένα ελαφρύ βραδινό. Πρέπει να τρώμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάμε για ύπνο. Όταν τρώμε αργά το βράδυ και πέφτουμε αμέσως για ύπνο με γεμάτο στομάχι, δεν δίνουμε στον οργανισμό μας τον απαραίτητο χρόνο ώστε να γίνει σωστά η λειτουργία της πέψης.

   Η ποικιλία στο φαγητό μας είναι πολύ σημαντική. Να μην τρώμε τις ίδιες τροφές κάθε μέρα. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία τροφών γύρω μας κι ο οργανισμός μας χρειάζεται από όλα για να παίρνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Να αποφεύγουμε να τρώμε μεγάλες ποσότητες από μία και μόνο τροφή.

   Τέλος, παίζει ρόλο η απόλαυση του φαγητού μας. Το φαγητό είναι απόλαυση και χρειάζεται χρόνο. Πρέπει να τρώμε και να μασάμε αργά την τροφή. Να απολαμβάνουμε την ξεχωριστή γεύση κάθε μπουκιάς. Η διεργασία της πέψης γίνεται αργά και ξεκινάει από το στόμα στη διάρκεια της μάσησης. Οι τροφές που είναι καλά μασημένες περνάνε πιο εύκολα από το πεπτικό σύστημα και η πέψη γίνεται καλύτερα. Δεν πρέπει να  τρώμε βιαστικά και να μην τρώμε όταν είμαστε αναστατωμένοι, θυμωμένοι ή εκνευρισμένοι.

Σχολιάστε

Top