Κρητική συνταγή: Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Οι μπουμπουριστοί χοχλιοί, δηλαδή τα σαλιγκάρια στην απλή εκδοχή τους, με έντονη γεύση, είναι ένας μεζές που δεν γίνεται να μην δοκιμάσει κάθε επισκέπτης της Κρήτης. Η συνταγή πήρε το όνομά της «μπουμπουριστοί» επειδή οι Κρητικοί στρώνουν τους χοχλιούς στο τηγάνι  μπρούμυτα. Είναι ένας παραδοσιακός μεζές που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί.

 

Υλικά

- 2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο

-Ταϊσμένοι χοχλιοί 

-100 ml ελαιόλαδο

-χοντρό αλάτι θαλασσινό

-1/2 ποτήρι του κρασιού ξίδι

-λίγο αλεύρι

-2-3 φύλλα δάφνης

 

Διαδικασία

1.Καθαρίζουμε σχολαστικά έναν-έναν τους χοχλιούς. Ξεπλένουμε πολλές φορές. Προσέχουμε μην φύγει κανένας χοχλιός .Όσα επιπλέουν χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και άρα ακατάλληλα για κατανάλωση. Όσοι έχουν πείρα με τους χοχλιούς ξέρουν ποιοι είναι ζωντανοί χωρίς αυτά τα κόλπα!

2.Ζεσταίνετε  τους χοχλιούς για μερικά λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει μαζί με λίγο ξύδι και φύλλα δάφνης. Τους στραγγίζετε και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες τρεις φορές. Τους αφήνετε να στραγγίσουν καλά και τους αλευρώνετε ελαφρά.

3.Γεμίζω τον πάτο του τηγανιού με αλάτι. Βάζουμε το τηγάνι στο μάτι . Όταν ζεσταθεί βάζουμε τους στραγγισμένους χοχλιούς στο τηγάνι μπρούμυτα .Έτσι ο χοχλιός τραβάει μέσα το αλάτι και νοστιμίζει.

4.Μετά από 3-4 λεπτά ρίχνουμε  ελαιόλαδο.

5.Τηγανίζουμε ανακατεύοντας για 5-6 λεπτά. Μετά ρίχνουμε το δεντρολίβανο και σβήνουμε με ντόπιο ξύδι. Περιμένουμε 1-2 λεπτά για να φύγει ο »θυμός» από το ξύδι.

6.Αργότερα σερβίρουμε

    

Καλή όρεξη

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης