Πως επηρεάζεται ο πλανήτης μας από την κλιματική αλλαγή;

Η κλιματική αλλαγή έχει πλέον επηρεάσει τους πάντες. Σε κάθε γωνιά της Γης βλέπουμε διαφορετικά προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Καλούμαστε λοιπόν να κινητοποιηθούμε εγκαίρως!
Αρχικά όταν αναφερόμαστε στην κλιματική αλλαγή, εννοούμε την ανθρώπινη δραστηριότητα που επηρεάζει σταδιακά το κλίμα της γης, προσθέτοντας τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου σε εκείνες που συναντάμε φυσιολογικά στην ατμόσφαιρα. Έχουμε ήδη αυξήσει την θερμοκρασία του πλανήτη κατά περισσότερο από 1 °C σε σύγκριση με το επίπεδο των θερμοκρασιών που επικρατούσαν πριν από τη βιομηχανική εποχή.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει ήδη αισθητές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η υψηλές θερμοκρασίες και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν ως αποτέλεσμα έναν μεγάλο αριθμό πρόωρων θανάτων ετησίως, καθώς δυσκολεύει κατά πολύ την καθημερινότητα των ανθρώπων όλου του πλανήτη. Ακόμα, μειώνεται το διαθέσιμο νερό στις νότιες περιοχές της. Εκατομμύρια ζωές κινδυνεύουν από παράκτιες πλημμύρες κάθε χρόνο και έτσι υπάρχουν πολλαπλές οικονομικές ζημίες ετησίως. Αυτές οι αλλαγές στο κλίμα έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσουν τον πλανήτη μας, επηρεάζοντας τα αποθέματα τροφίμων και νερού καθώς και την υγεία μας.
Μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να συμβάλλουμε στη βελτίωση του πλανήτη μας, είναι τα παρακάτω:

  • Μείωση της σπατάλης τροφίμων. Πρέπει να αγοράζουμε μόνο τα απαραίτητα, δηλαδή αυτά που πρόκειται σίγουρα να καταναλώσουμε.
  • Φυτική διατροφή, όχι ζωική. Η κατανάλωση κρέατος σε μεγάλη ποσότητα καθημερινώς, πρέπει να αποφεύγεται καθώς το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κάθε χρόνο σχετίζεται με τη κατανάλωση κρέατος.
  • Αποκατάσταση των τροπικών δασών. Λόγω των πυρκαγιών που προκλήθηκαν από την αύξηση της  θερμοκρασίας, η βλάστηση -δηλαδή  πηγή οξυγόνου- μειώθηκε και η αναδάσωση είναι άκρως απαραίτητη!
  • Εξυπνότεροι δρόμοι και συγκοινωνίες στις πόλεις. Αν υπάρχουν καλύτερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οδικά δίκτυα, ο κόσμος θα προτιμά να μετακινείται με αυτά παρά με το προσωπικό προσωπικό του Ι.Χ. και η ποσότητα καυσαερίου από τα οχήματα θα μειωθεί.
  • Οικογενειακός προγραμματισμός. Η σωστή κριτική σκέψη σχετικά με τον τρόπο ζωής και μετακινήσεων κάθε οικογένειας είναι σημαντική και απαραίτητη.

ΠΗΓΕΣ: 

  1. Ευρωπαϊκή Ένωση https://climate-pact.europa.eu/about/climate-change_el\
  2. Ιntronews https://www.intronews.gr/perivallon/klimatiki-allagi-10-pragmata/ 

 

Λαμπρινή Δ. , Αριστέα Κ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης