ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Τα Χριστούγεννα είναι η ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ” επέκταση το σύνολο των εορτών από εκείνη την ημέρα, τις 25 Δεκεμβρίου, μέχρι τα Θεοφάνια. Παντού γιορτάζονται με μεγάλη λαμπρότητα. Τα Χριστούγεννα γίνονται η αφορμή για να σμίξουν οικογένειες, φίλοι και γνωστοί. Τα «τραπέζια» έχουν τον πρώτο λόγο. Γι’ αυτό και εμείς θα σας προτείνουμε Χριστουγεννιάτικες συνταγές με τις οποίες είμαστε σίγουρες ότι θα καταπλήξετε τους συνδαιτυμόνες σας. Πάμε λοιπόν!
Χριστουγεννιάτικες συνταγές
Αλμυρή συνταγή
Χοιρινό ρολό γεμιστό με blue cheese και cranberries
Συστατικά:
Για το ρολό:
αλάτι
πιπέρι
100 γρ. βούτυρο
2 κιλά χοιρινό λαιμό
100 γρ. blue cheese, σε κομμάτι
100 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. cranberries
1 κ.γ. φασκόμηλο
1 σκ. σκόρδο, κομμένη στη μέση
Για τη γαρνιτούρα:
1-2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
6 φέτες μπέικον
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, βρασμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας 2 φύλλα αλουμινόχαρτο και ένα φύλλο λαδόκολλας από πάνω.
Πασπαλίζουμε το φύλλο λαδόκολλας με το αλάτι, το πιπέρι και 50 γρ. βούτυρο, και ακουμπάμε πάνω τον χοιρινό λαιμό.
Κόβουμε τον χοιρινό λαιμό εγκάρσια στη μέση ώστε να ανοίξει σε ένα μεγάλο κομμάτι και χαράσσουμε με ένα μαχαίρι σε κάθετες γραμμές ώστε να δημιουργήσουμε κενά.
Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι.
Βάζουμε σε ένα μπολ το blue cheese και το τυρί κρέμα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
Ρίχνουμε το μείγμα από τα τυριά πάνω στο χοιρινό, και αλείφουμε με το κουτάλι ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια του κρέατος.
Προσθέτουμε τα cranberries και το φασκόμηλο, και τυλίγουμε το κρέας σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
Δένουμε προαιρετικά το ρολό με έναν σπάγκο σε διάφορα σημεία ώστε να κρατήσει το σχήμα του. Εναλλακτικά μπορούμε να το τυλίξουμε απευθείας μέσα στη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε το σκόρδο δίπλα από το ρολό, αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, και κλείνουμε το ρολό με τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.
Τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί με σχάρα, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 3 ώρες.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά, ώστε να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και αφήνουμε το ρολό στην άκρη να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
Αφαιρούμε τον σπάγκο και κόβουμε το χοιρινό ρολό σε κομμάτια.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής σε χοντρές λωρίδες το μπέικον, το ρίχνουμε στο τηγάνι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα λαχανάκια και το μπέικον.
Μεταφέρουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών με το μπέικον σε μια πιατέλα, τοποθετούμε τα κομμάτια του χοιρινού ρολού, και σερβίρουμε.
Γλυκιά συνταγή
Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με gingerbread μπισκότα
Συστατικά:
Για τα μπισκότα:
450 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το πασπάλισμα
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
1 πρέζα γαρίφαλο
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. βούτυρο, κρύο
1 αυγό, μεσαίο
80 γρ. μέλι
Για τη σύνθεση:
250 γρ. ζαχαρόπαστα κόκκινη
250 γρ. ζαχαρόπαστα πράσινη
250 γρ. ζαχαρόπαστα λευκή
100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τη μαγειρική σόδα, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Κόβουμε σε κυβάκια το βούτυρο, φορώντας γάντια για να μη μεταφέρουμε τη θερμότητα από τα χέρια μας στο βούτυρο, και το ρίχνουμε στο μπολ.
Τρίβουμε καλά το μείγμα με τα χέρια μας, ώστε να βουτυρώσουμε καλά το αλεύρι. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν θα έχει την υφή βρεγμένης άμμου.
Προσθέτουμε το αυγό και το μέλι, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα, και να δημιουργήσουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
Στρώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας, και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αν έχουμε λεπτή ανοξείδωτη επιφάνεια ζαχαροπλαστικής, την τοποθετούμε ανάμεσα στη λαδόκολλα και τον πάγκο εργασίας.
Μεταφέρουμε το 1/3 από το ζυμάρι στη λαδόκολλα, και πασπαλίζουμε με έξτρα αλεύρι για να μας βοηθήσει στο άνοιγμα.
Ανοίγουμε το ζυμάρι με έναν πλάστη σε πάχος 0,5 εκ.
Δημιουργούμε πάνω στο ζυμάρι αστέρια 3 διαφορετικών διαμέτρων, 10 εκ., 6 εκ. και 3 εκ. με τη βοήθεια ειδικών κουπ πατ.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο ζυμάρι.
Μεταφέρουμε το κάθε ζυμάρι με τη λαδόκολλα σε ένα ταψί, και μεταφέρουμε για λίγα λεπτά στην κατάψυξη ώστε να παγώσει και να κόβονται καλύτερα τα μπισκότα.
Αφαιρούμε το ταψί από την κατάψυξη, και κόβουμε τα μπισκότα με τα χέρια μας.
Στρώνουμε από ένα φύλλο λαδόκολλας σε 3 ταψιά και μοιράζουμε εκεί τα μπισκότα. Θα χρειαστεί να ψήσουμε τα μπισκότα σε 3 διαφορετικές δόσεις οπότε θέλουμε το κάθε ταψί να έχει μπισκότα του ίδιου μεγέθους, καθώς το κάθε μέγεθος θέλει διαφορετικό χρόνο ψησίματος στον φούρνο.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε διαδοχικά τα μικρά μπισκότα 5-7 λεπτά, τα μεσαία 7-8 λεπτά και τα μεγάλα 8-10 λεπτά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Για την σύνθεση:
Ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σιλικόνης ή ενός κλασικού πλάστη τις ζαχαρόπαστες σε πάχος 0,5 εκ. στον πάγκο εργασίας. Αν έχουμε την ειδική φόρμα σιλικόνης ανοιγουμε πάνω σε αυτήν τη ζαχαρόπαστα.
Πιέζουμε τις ζαχαρόπαστες με τα ίδια κουπ πατ που χρησιμοποιήσαμε για τα μπισκότα και τους δίνουμε σχήμα αστέρι για να ταιριάξουν με τα μπισκότα.
Αφήνουμε τα αστεράκια από ζαχαρόπαστα στην άκρη να σταθεροποιηθούν.
Τοποθετούμε λίγη λευκή λιωμένη κουβερτούρα που έχουμε βάλει μέσα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και έχουμε κόψει την άκρη της, στο κέντρο κάθε μπισκότου, και κολλάμε τις ζαχαρόπαστες από πάνω, δημιουργώντας διαφορετικές συνθέσεις.
Δημιουργούμε ένα στεφάνι από τα μπισκότα και σερβίρουμε.
ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΚΩΣΤΟΥΛΙΔΟΥ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥ