«Ο πλανήτης εκπέμπει S.Ο.S.», από Αλέξανδρο, Μιχάλη, Σπύρο Γ.,Σωτήρη

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο πλανήτης εκπέμπει S.Ο.S. (πατήστε τον τίτλο να διαβάσετε το βιβλίο)

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Φραντζεσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Παπαδόπουλος

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Το θέμα του βιβλίου είναι ο πλανήτης.Τι συμβαίνει στο πλανήτη; Ο πλανήτης μας κινδυνεύει από διάφορους λόγους.Μερικοί από αυτούς είναι ο καύσωνας,οι πυρκαγιές,η ρύπανση,οι πλημμύρες και οι αλλαγές του καιρού.Ένας ακόμη λόγος είμαστε εμείς οι άνθρωποι που του φερόμαστε άσχημα,χωρίς σεβασμό για το περιβάλλον.

Βρισκόμαστε στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια.Ο βασικός ήρωας της ιστορίας μας είναι ο Ορφέας ,ένα παιδί που ψάχνει πληροφορίες για να καταλάβει γιατί κινδυνεύει ο πλανήτης και προσπαθεί να βρει λύσεις για να τον σώσει.Αναρωτιέται σε ποιον να μιλήσει. Αφού πρώτα σκέφτεται τους γονείς του, τη δασκάλα του, τον πρωθυπουργό της χώρας,τον αρχιεπίσκοπο και τον Άγιο Βασίλη καταλήγει στον Νικηφόρο Καραμελά,τον άλλον ήρωα του βιβλίου.Ο Νικηφόρος Καραμελάς είναι ιδιαίτερα αγαπητός και στα παιδιά και στους μεγάλους.Πρόκειται για έναν  παραμυθά που βρίσκει πάντα μαγικές λύσεις στα προβλήματα.Οι δύο αυτοί ήρωες θα συναντηθούν στο χώρο του σχολείου, όταν ο Νικηφόρος Καραμελάς θα βρεθεί πάνω στις λυπημένες ζωγραφιές του Ορφέα οι οποίες απεικονίζουν την καταστροφή του πλανήτη.Τότε ο κύριος Καραμελάς υπόσχεται  να βοηθήσει τον Ορφέα.

Τρομαγμένος και θλιμμένος βλέπει ο Ορφέας το κοντινό δάσος να καίγεται. Ανησυχεί για την καταστροφή του πλανήτη μας και προσπαθεί να διώξει το φόβο του με τη γνώση. Αρχίζει τότε να ρωτάει για να μάθει περισσότερα, αλλά δυστυχώς συναντάει αδιαφορία από τους συνομηλίκους του. Έπειτα σκέφτεται να ζητήσει βοήθεια από κάποιον άνθρωπο ισχυρό, που θα τον κατανοήσει. Μετά από πολλή σκέψη καταλήγει στον διάσημο παραμυθά που θα επισκεφθεί σύντομα το σχολείο του και αρχικά ενθουσιάζεται.. Δεν μπορεί να βρει όμως τον κατάλληλο τρόπο για να τον πλησιάσει και απογοητευμένος ζωγραφίζει εικόνες καταστροφής της γης. Την τελευταία ημέρα λυπημένος πηγαίνει προς το σχολείο του με τις ζωγραφιες του στο χέρι.

 Και ενώ ο Ορφέας αισθάνεται απογοήτευση, γιατί δεν έχει βρει τρόπο να πλησιάσει τον Παραμυθά, ξαφνικά σκοντάφτει πάνω του και σκορπίζονται οι θλιμμένες ζωγραφιές του στο πάτωμα. Ο Παραμυθάς συγκινείται από τις ζωγραφιές του παιδιού και με μαγικό τρόπο τοποθετεί σε αυτές  χρυσούς ήλιους, χρυσά λουλούδια και χρυσά ψάρια για να του δείξει ότι υπάρχει ελπίδα να σωθεί η γη μας. Του υπόσχεται επίσης  ότι θα τον βοηθήσει. Περνούν τα χρόνια και όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν τη γη. Πολύ πιθανόν να βοήθησαν σε αυτό και τα πράσινα βιβλία του Παραμυθά, που με την ίδια ευαισθησία συνέχιζε να γράφει.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Τα συναισθήματα είναι περίεργα,θυμός, φόβος, αγάπη, λύπη, αγωνία.

Ο Ορφέας φοβάται, στεναχωριέται, νιώθει αδύναμος μπροστά σε αυτά που βλέπει.

Ο πλανήτης ήταν σε κίνδυνο, και μάλιστα μεγάλο κίνδυνο, αλλά δεν μπορούσε να κάνει κάτι μόνος του. Οι σκέψεις και τα συναισθήματά του αποτυπώνονται πάνω σε χαρτί με σκοτεινά χρώματα και πάλι νιώθει  ότι είναι στο κενό, στο σκοτάδι.

Ο φόβος και το άγχος για το μέλλον του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη Γη. Στη ζωή δεν είναι όπως στα παραμύθια και στα βιβλία. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη να επιβιώσει.

ΤΙ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία μας διδάσκει πως εμείς οι άνθρωποι δε σκεφτόμαστε πολύ την Γη μας, αλλά αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, έστω και λίγο όλα μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν πιο όμορφα. Ο πλανήτης μας χρειάζεται και εμείς πρέπει να τον προσέχουμε γιατί τον χρειαζόμαστε και μεις. Τα δέντρα, τα λουλούδια, τα ζώα είναι που μας προστατεύουν και δεν μπορούμε εμείς να γίνουμε οι  «δολοφόνοι»  τους.  Αν θέλεις κάτι πραγματικά, και να κάνεις κάτι για αυτό, ο Θεός θα σε ακούσει, αλλά πρέπει να θέλουμε και να  κάνουμε, αλλιώς τίποτα δεν θα αλλάξει.

ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ:

Αλέξανδρος, Μιχάλης, Σπύρος Γ., Σωτήρης

ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Slide4Slide7Slide9Slide19